Na hradě Veveří se v sobotu bude slavit Den Země

Brno, 23. dubna 2014 - Již tuto sobotu přivítá hrad Veveří návštěvníky oslavy Dne Země. Akce nabídne program pro celou rodinu – hry a zábavné soutěže pro děti, tvořivé dílny, workshopy a doprovodný kulturní program.

den zeme hrad veveri 2014

Letošní ročník oslav Dne Země nese podtitul Vyrobeno za humny a bude věnován nejen tématu lokálních potravin, ale také dalších výrobků pocházejících z našeho regionu (například keramika či výrobky ze dřeva). Oslava se bude konat v sobotu 26. dubna 2014 od 10 do 17 hodin na hradě Veveří a do přípravy programu se kromě školského zařízení Lipka, které je hlavním pořadatelem, zapojí celkem 26 brněnských organizací.

„Pro děti budeme mít připravenou velkou hru s mnoha úkoly a hrami. Vyzkouší si například ruční stloukání másla, vyrobí si dřevěnou hračku – čamrdu, zasadí bylinky a mnoho dalšího. Návštěvníci se pomocí proskleného demonstračního úlu seznámí se životem včel a na místě budou také ukázky domácích zvířat (morčata, králíci, kozy) a zvířat z naší přírody (skunk, fretka, hadi). Program bude zajímavý i pro dospělé – bude pro ně připraveno několik praktických workshopů, kde se naučí pěstovat vlastní plodiny na balkoně či využívat různé, i netradiční, rostliny v kuchyni,“ nastiňuje program sobotní oslavy Petr Laštůvka z Lipky.

den zeme hrad veveri lipka 2014

Kromě informací, her a aktivit nabídne akce také ochutnávky a prodej regionálních produktů a několik tvořivých dílen – děti i dospělí si v nich budou moci například ozdobit perníčky, vytvořit si šperky z drátků a korálek či malovat kamínky. Nebude chybět ani kulturní doprovodný program – divadlo pro děti, taneční vystoupení a koncerty. Vystoupí například kapely Japka a Kupodivu, představí se divadelní soubor Komedianti na káře a divadlo fyziky ÚDiF či tanečníci ze skupiny Coracao de Capoeira. Celý kulturní program bude v 15.30 hod. završen koncertem kapely Žamboši.

Školské zařízení Lipka je již tradičním pořadatelem oslav Dne Země v Brně, poslední ročníky, které se konaly v parku pod hradem Špilberkem, navštívily až čtyři tisíce lidí. V letošním roce očekávají organizátoři podobnou účast. Den Země se po pěti letech vrací na půdu hradu Veveří, který nabídne nejen působivé prostory, ale umožní Brňanům strávit den v přírodním prostředí a spojit návštěvu akce s výletem či plavbou parníkem.  

Akci finančně podpořil Jihomoravský kraj a statutární město Brno. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Brno, Brněnský deník, Rádio R a Rengl.

Zdroj a foto: Lipka


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...