Helios

Slavnosti uzeného masa opět provoní hrad Veveří

Brno, 26. února 2020 – Vůně pravého moravského uzeného masa a dalších zabijačkových pochoutek zaplaví hrad Veveří už tento víkend 29. února a 1. března 2020. Návštěvníky letos čeká ještě více uzenářů a řemeslníků a zejména pak oblíbená soutěž jedlíků.

Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již po osmé. Kromě tradičních regionálního specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi

Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů.

Tím ale program zdaleka nekončí. Návštěvníci se budou moci přiučit něco málo o porcování masa od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků, kteří budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo prasečích rypáčků.

„Každý rok hledáme nějaký nový pokrm na soutěž jedlíků a je to čím dál těžší. Začínali jsme v prvním roce tlačenkou a postupně jsme došli až k prasečím ouškům v roce 2019. O soutěž byl velký zájem. Na ročník 2020 jsme vymysleli prasečí rypáčky. Soutěžit opět přijede známý maxijedlík Jarda Neměc, tak uvidíme, zda ho někdo na hradě Veveří porazí“, přemýšlí jeden z organizátorů Pavel Pichler.

K dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 50 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla nebo kuchařská show.

Ke vstupence za 150 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie.


Související články: