Hrad Veveří ožije slavnostmi moravského uzeného a vína
Brno, 26. února 2019 – Ve dnech 2. a 3. března zavítají na hrad Veveří oblíbené Slavnosti moravského uzeného a vína. Největší uzenářsko-vinařská show v Česku provoní hradní areál od samého rána. Kromě množství jídla a pití prvotřídní kvality se návštěvníci mohou těšit na program pro celou rodinu, moravskou muziku, zábavné soutěže nebo tvořivé dílny.
Festival pro gastronomické labužníky nabízí každý rok něco nového. A ani letos tomu nebude jinak. Kromě soutěže o Krále uzenářů, která je určena profesionálním uzenářstvím, se organizátoři rozhodli uspořádat klání také pro uzenáře amatéry.
„Slavnosti moravského uzeného a vína přitahují nejen lidi s mlsným jazykem, ale také ty, kteří si výborné uzené umí doma udělat sami. Ti pak u nás často hledají inspiraci anebo jsou zkrátka jen zvědaví, jak se to dělá jinde,“ vysvětluje pořadatel Pavel Pichler novinku v programu. „V letošním sedmém ročníku slavností bychom tak chtěli dát prostor právě těm, kteří udí doma a nebojí se svými výrobky pochlubit,“ odpovídá Pichler.
Do soutěže je možné se hlásit již nyní na www.moravskeuzene.cz/prihlaska/. Nejlepší domácí uzené na místě vybere odborná porota, do které se mohou přihlásit i samotní návštěvníci. Soutěžící mohou vyhrát hodnotný dárkový koš a také putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje.
Symfonie uzeného a vína
Klobásky, uzené maso a další pochoutky zpracovávané tradičním způsobem podle rodinných receptur představí na akci osm uzenářských firem. Titul Krále uzenářů bude obhajovat domácí řeznictví a uzenářství Ráček z Náměště nad Oslavou. Více než desítka moravských vinařů nabídne to nejlepší ze své sklizně. K dostání budou také zahraniční speciality jako například prvotřídní sýry z rakouských Alp. Chybět nebude ani sladká tečka v podobě valašských frgálů, kremrolí a koláčů všeho druhu.
Zábavný víkend pro děti i dospělé
Co kdyby se tak role mohly obrátit a rodičům by navařily děti? Na Slavnostech moravského uzeného a vína to nemusí být jen přání. Stačí ratolesti svěřit do rukou brněnského šéfkuchaře Erika Kováče a už si jen počkat na vypečenou specialitu. Po takové námaze určitě přijde vhod divadlo s krásnou pohádkou. A kdo bude mít energie nazbyt, může ji využít v dalších tvořivých dílnách pro nejmenší i dospělé, protože kus hradního areálu bude patřit těm, kteří rádi tvoří. „Hitem bude výroba vlastních klobásek pod dohledem mistra uzenáře,“ odhaduje Pavel Pichler.
|

- HUAWEI chytré hodinky: Průlom v oblasti zdraví a wellness
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
Exkluzivní partner sekce


Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Kulturní akce v Brně
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |