Hrad Veveří ožije slavnostmi moravského uzeného a vína
Brno, 26. února 2019 – Ve dnech 2. a 3. března zavítají na hrad Veveří oblíbené Slavnosti moravského uzeného a vína. Největší uzenářsko-vinařská show v Česku provoní hradní areál od samého rána. Kromě množství jídla a pití prvotřídní kvality se návštěvníci mohou těšit na program pro celou rodinu, moravskou muziku, zábavné soutěže nebo tvořivé dílny.
Festival pro gastronomické labužníky nabízí každý rok něco nového. A ani letos tomu nebude jinak. Kromě soutěže o Krále uzenářů, která je určena profesionálním uzenářstvím, se organizátoři rozhodli uspořádat klání také pro uzenáře amatéry.
„Slavnosti moravského uzeného a vína přitahují nejen lidi s mlsným jazykem, ale také ty, kteří si výborné uzené umí doma udělat sami. Ti pak u nás často hledají inspiraci anebo jsou zkrátka jen zvědaví, jak se to dělá jinde,“ vysvětluje pořadatel Pavel Pichler novinku v programu. „V letošním sedmém ročníku slavností bychom tak chtěli dát prostor právě těm, kteří udí doma a nebojí se svými výrobky pochlubit,“ odpovídá Pichler.
Do soutěže je možné se hlásit již nyní na www.moravskeuzene.cz/prihlaska/. Nejlepší domácí uzené na místě vybere odborná porota, do které se mohou přihlásit i samotní návštěvníci. Soutěžící mohou vyhrát hodnotný dárkový koš a také putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje.
Symfonie uzeného a vína
Klobásky, uzené maso a další pochoutky zpracovávané tradičním způsobem podle rodinných receptur představí na akci osm uzenářských firem. Titul Krále uzenářů bude obhajovat domácí řeznictví a uzenářství Ráček z Náměště nad Oslavou. Více než desítka moravských vinařů nabídne to nejlepší ze své sklizně. K dostání budou také zahraniční speciality jako například prvotřídní sýry z rakouských Alp. Chybět nebude ani sladká tečka v podobě valašských frgálů, kremrolí a koláčů všeho druhu.
Zábavný víkend pro děti i dospělé
Co kdyby se tak role mohly obrátit a rodičům by navařily děti? Na Slavnostech moravského uzeného a vína to nemusí být jen přání. Stačí ratolesti svěřit do rukou brněnského šéfkuchaře Erika Kováče a už si jen počkat na vypečenou specialitu. Po takové námaze určitě přijde vhod divadlo s krásnou pohádkou. A kdo bude mít energie nazbyt, může ji využít v dalších tvořivých dílnách pro nejmenší i dospělé, protože kus hradního areálu bude patřit těm, kteří rádi tvoří. „Hitem bude výroba vlastních klobásek pod dohledem mistra uzenáře,“ odhaduje Pavel Pichler.
Public relations

Hledáme obchodníka pro časopis Golf
Cítíte se nedocenění, přemýšlíte o změně, máte rádi golfové prostředí a milujete komunikaci? Pak bychom pro vás měli dobrý tip! Vyzkoušejte si pozici obchodníka a zjistěte, zda by se i u vás mohl stát koníček povoláním.
Public relations

Staň se muzejním reportérem!
Moravské zemské muzeum představuje výzvu pro děti a studenty, kteří mají chuť natočit vlastní video reportáž pro muzejní návštěvníky v daleké budoucnosti. Oč jde?
|
Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |