Česká mincovna vydala medaile k olympijským hrám v Soči

Brno/Jablonec, 10. února 2014 - Jablonecká Česká mincovna zahájila prodej stříbrné medaile k Zimním olympijským hrám 2014 v Soči. Pokračuje tak v tradici - pamětní medaile k olympijským hrám razí pro českou veřejnost již od LOH v Atlantě 1996. Šestnáctigramové medaile si mohou Češi pořídit ve dvojím provedení – ve stříbře za 990 Kč a v pozlaceném stříbře za 1 890 Kč.

ceska mincovna zlate mince ZOH Soci

ceska mincovna mince ZOH olympiada v sociXXII. zimní olympijské hry potrvají až do 23. února 2014. Jedná se v pořadí o druhé olympijské hry na území Ruska a o první ruskou zimní olympiádu. Autorem pamětních medailí k ZOH v Soči je jablonecký medailér a pedagog Petr Horák. „Sportovní tématika je jeho nejsilnější zbraní. Petr Horák je autorem úspěšné sady stříbrných mincí s portréty vítězů minulých her v Londýně. Podepsán je také pod stříbrnou pamětní mincí k 100. výročí narození slávistického kanonýra Josefa Bicana, kterou v minulém roce vydala Česká národní banka,“ říká marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Ústředním motivem pamětních medailí je olympijský stadion Fišt stojící v Soči. Právě na něm se bude konat dnešní úvodní i závěrečná ceremonie her a předávání olympijských medailí. Stadion pojme celkem 40 000 diváků a počítá se s ním do budoucna také na Mistrovství světa ve fotbale 2018. Reverzní strana nese stylizovanou českou vlajkou a nápis Český olympijský výbor 2014, se kterým mincovna dlouhodobě spolupracuje. Stříbrné i pozlacené stříbrné medaile vyrazí Česká mincovna v nákladu 1 000 kusů.

 

(red), foto: Česká mincovna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...