V Česku žijí desítky tisíc lidí patologicky závislých na hrách a hazardu

Brno, 5. září 2012 (MEDIAFAX) - Česko si nevede statistiky patologického hráčství, odborníci nicméně odhadují, že klinickou formou závislosti trpí v zemi až procento dospělých, řekl ve středu Petr Verosta z Českého institutu pro výzkum závislostí. V Evropě stejnou diagnózou trpí 0,15 až 0,8 procent populace.

automat_vyherni250

Zhruba polovina gamblerů zároveň trpí alkoholismem a bezmála osmdesát procent závislých zároveň kouří. "Mezi patologickými hráči najdeme až desetkrát více lidí s problémy s drogami a alkoholem než v obecné populaci," poznamenal Verosta. Předpoklad vzniku závislosti na hrách je podle studie v Česku desetkrát vyšší u mužů než u žen.

Spoluautor vládní studie o dopadech patologického hráčství na společnost Verosta se při odhadu počtu patologických hráčů v Česku opírá o kvalifikované odhady psychiatrů kolem profesorů Nešpora a Šerého, kteří závislost na herních automatech studovali do hloubky před sedmi lety.

Dostupnost her a počet veřejných míst, kde se dá hazard hrát, jsou podle studie příčinou faktu, že výskyt patologického hráčství je v české populaci ve světovém měřítku nadprůměrný. Podle Verosty nejvíce lidí propadlo výherním hracím automatů, následně pak kursovým sázkám, elektromagnetickým ruletám a interaktivním videoloterijním terminálům. Nejméně je pak lidí závislých na internetovém gamblingu.

Provozovny se sázkovými hrami, pohostinství, herny, sázkové kanceláře, trafiky nebo kasina jsou místy násilné trestné činnosti - studie prokázala, že se v nich odehrávají loupeže, ublížení na zdraví, ale i vraždy. "Pachateli jsou hráči, ale i lidé, kteří nemají se samotnou hrou spojitost," upozornil Verosta. Provozovny jsou totiž stejně jako pošty, čerpací stanice, směnárny, banky nebo zlatnictví spojené s vysokou mírou rizika s ohledem na peníze, které se v nich soustřeďují.

Patologické hráčství se v Česku léčí v ambulancích psychiatrů, klinických psychologů v psychiatrických léčebnách a uzavřených odděleních psychiatrických klinik. Takových lidí je v zemi podle odhadu odborníků několik desítek tisíc.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...