Brněnské feministky rozdávaly v centru satirický Valentýnský časopis

Brno, 14. února 2012 (MEDIAFAX) - Vydáním zvláštního čísla časopisu Alarm určeného speciálně k valentýnskému svátku oslavily úterní den zamilovaných brněnské feministky. Při happeningu na náměstí Svobody rozdávaly ženy převlečené do kostýmů se srdíčky kolemjdoucím magazín, parodující celospolečenské slavení zamilovanosti. Feministky chtěly přinutit většinovou společnost, aby se podívala na oslavy Valentýna trochu s nadsázkou.

feministky-brno-valentyn

"Hodně lidí tento svátek z různých důvodů neslaví – nelíbí se jim, že byl do České republiky dovezen z Ameriky nebo neradi dokazují lásku na povel. Rozhodly jsme se proto podívat se na všechna valentýnská klišé s humorem," řekla aktivistka Kristýna Pešáková.

Časopis (ke stažení zde) spolu s ní na Náměstí svobody rozdávala skupina dobrovolnic ve valentýnských kostýmech. Kolem dívek zároveň zněly "sladkobolné zamilované písně". Ženy se zároveň procházejících lidí ptaly, co si na Valentýna plánují obléknout či co uvaří partnerovi ke slavnostní večeři. V časopise pak čtenáři a čtenářky našli recesistický pohled na mainstreamové časopisy pro ženy, které podle feministek nabízejí stereotypní pohled na lásku a vztahy.

V rubrice časopisu "Vyzkoušely jsme za vás" například redaktorky nabídly čtenářkám jedinou cestu, jak vyhovět v české společnosti silnému mýtu krásy - kompletní transplantaci obličeje. Další rubriky reagovaly na stereotypní pohled na mužství a ženství, přinesly například recepty bořící mýtus ženy, od které se očekává příprava teplé večeře.

Podle Pešákové chtěly feministky rovněž upozornit na aktivity brněnského alternativního sdružení Nesehnutí. To kromě jiného bojuje dlouhodobě proti takzvanému sexismu v reklamách. "Kdo bude chtít, může se jen pobavit nad valentýnskými články, kdo bude chtít vědět, co za tím vším je, vyhledá si naše webové stránky," řekla Petra Havlíková z Nesehnutí.

Jiří Nováček, foto: zenskaprava.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...