Happening proti rasismu v Brně se zdařil. Neonacisté procházeli uličkou hanby

Brno, 24. srpna 2013 - Malá skupina neonacistů se v sobotu 24. srpna vydala na neohlášený protiromský pochod Brnem. Těsně v patách jim byli účastníci a účastnice více než třikrát početnějšího nahlášeného happeningu proti rasismu. Nakonec se neonacisté museli otočit ve slepé ulici a za posměchu okolí se vydat pryč z centra. Akci proti neonacistům podpořily nevládní organizace, satirický web Žít Brno i Sokol Brno 1 a Divadlo Feste.

demonstrace-proti-rasismu-brno

Neonacisté svolali na dnešní den protiromské pochody do několika měst po celé republice. Také v Brně hodlali projít po čtvrti obývané mimo jiné Romy a Romkami. Neonacisté se svolali na 15 hodinu do parku na Kolišti. Sešlo se jich třicet. Akci však neměli nahlášenou na úřadě.

Místo srazu neonacistů se však na místě konal řádně nahlášený happening. Lidé se sešli, aby propagovali toleranci a soužití různých etnik v Česku. Happening začal a skončil příjemným piknikem. V době pochodu skupinky neonacistů, je však stovka účastníků a účastnic happeningu poklidně následovala a dala najevo nesouhlas s rasismem a násilím.

Učinili tak satirickými hesly i vážnými výzvami. Na transparentech se tak objevila hesla jako „Stop krasismu a krasovým projevům“, které se inspirovala parodiemi původních hesel neonacistů proti „černému rasismu“, která vznikla na Facebooku. Heslo „Frustrace Pride 2013“ – z dílny satirického webu Žít Brno – zase vyjádřilo pochopení pro kořeny neonacismu. Postoj lidí k myšlenkám neonacistů však jednoznačně zhodnotila hesla jako „Stop neonacismu“ nebo „V Brně neonacisty nechceme“.

demonstrace-proti-rasismu-brno1

Foto: NESEHNUTÍ


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...