I v Brně budou na Valentýna tančit proti násilí na ženách

Brno, 12. února 2013 - Ve čtvrtek 14. února, na svátek sv. Valentýna, se po celém světě bude tančit proti násilí páchanému na ženách a dívkách. Tato symbolické akce se odehraje pod hlavičkou hnutí One Billion Risng a každoroční akce V-Day autorky slavných Vagina monologů Eve Ensler. V Brně se akce uskuteční od 17:00 na Moravském náměstí před kavárnou Podobrazy, akci pořádá NESEHNUTÍ a Divadlo Feste.

tanec-siluety

Tanec je nenásilným prostředkem, jak mohou všichni lidé na světě vyjádřit své odmítnutí násilí na ženách a dívkách. „Celá akce vychází ze statistik, které říkají, že nějakou formu násilí zažije během svého života třetina žen, tedy jedna miliarda žen na celém světě. To je velmi špatná situace. Pokud ale miliarda lidí z celého světa násilí odmítne, bude to velká síla odmítající tolerovat násilí,“ přibližuje význam akce koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva Petra Havlíková.

Symbolická akce na Valentýna bude spojená s úvodním slovem proti násilí na ženách a následným tancem, ke kterému se může připojit každý. Všichni si také mohou přijít vyzkoušet choreografii na veřejné zkoušky, které se uskuteční v pondělí 11. 2. (18:30-20:00) a ve středu 13. 2. (16:00-17:30) v Centru Syřiště na ulici Kounicova 42. „Choreografie je sice docela dlouhá, ale člověk se ji nemusí učit celou. Pokud se na zkoušce nebo doma pomocí videa  naučíte pár kroků, určitě se na místě chytnete rytmu,“ upřesňuje hlavní tanečnice Kateřina Honzírek Hanzlíková.

Taneční happening na Valentýna ale nebude jedinou akcí proti násilí na ženách v následujících dnech a týdnech. Už zítra, 12. února, se bude v Kabinetu múz hrát představení Divadla Feste s tematikou násilí na ženách Dealeři fyzické lásky. „Představení bude takovou malou pozvánkou na valentýnský tanec a bude doplněno workshopem o přetrvávajících mýtech ohledně domácího násilí, který povede Lucie Jarkovská z genderových studií FSS MU,“ doplňuje režisér Divadla Feste Jiří Honzírek. Představení budou moci lidé shlédnout také 8. března v rámci oslav MDŽ.

 „One billion rising“ je hnutí proti násilí páchanému na ženách a dívkách. Každá třetí žena na naší planetě zažije během svého života znásilnění či zmlácení. Hnutí „One Billion Rising“ považuje tento stav za nepřijatelný a snaží se proto upozornit na závažnost a rozsah násilí na ženách. Na svátek sv. Valentýna proto ve 200 zemích od Afghánistánu po Zimbabwe budou miliony lidí tančit a vyjadřovat tak svůj nesouhlas. Tuto iniciativu podporuje velké množství významných organizací (např. Amnesty International USA), celebrit (např. Robert Redford či Yoko Ono) a osobností včetně Dalajlamy. V České republice se akce bude konat také v Praze, Liberci a Sokolově.

Zdroj: NESEHNUTÍ


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události