Aktivisté oblékli do kápí sochy, protestují tím proti věznění ruské Pussy Riot

Brno, 8. června 2012 (MEDIAFAX) - Občanští aktivisté z Nesehnutí a České ženské lobby oblékli v pátek řadu významných soch v centru Brna do přehozů, kápí a cedulí, které vyzývají ruské úřady k propuštění zadržených členek feministické a punkové skupiny Pussy Riot na svobodu.

nesehnuti-happening-oblecene-sochy

Slavné brněnské sochy si podle aktivistů podobně jako hudebnice na svých vystoupeních "oblékly" barevné kukly, aby protestovaly proti uvěznění tří členek skupiny, kterým za kritiku Putinovy administrativy hrozí až sedm let vězení.

Za propuštění hudebnic v pátek v Brně symbolicky protestují například sochy symbolizující Obchod a Toleranci v parku Lužánky. Socha mima před Bílým domem pak symbolicky požaduje, aby Pussy Riot nebyly umlčovány. Stejně tak i patron brněnského vysokého školství Václav hrabě Kounic, jehož busta je umístěna před rektorátem Masarykovy univerzity, převzal dočasně roli ochránce lidských práv a požaduje spravedlnost pro uvězněné Rusky.

Příslušný vzkaz od občanských aktivistů dostala i ruská ambasáda v Brně. "Akcí upozorňujeme na nedemokratické praktiky putinovského Ruska, které umlčuje své kritiky a je silně propojeno s pravoslavnou církví. Pussy Riot nespáchaly žádný trestný čin, pouze projevily svůj názor, za což jsou už skoro čtyři měsíce vězněny," řekla Petra Havlíková z Nesehnutí.

Kromě barevných kukel aktivisté na sochy přidali rovněž transparenty vysvětlující význam happeningu. "Musíme upoutat pozornost kolemjdoucích. Tři uvězněné ženy v Rusku se nám mohou zdát jako vzdálený problém, ale není to zas tak dávno, co věznění umělců a umělkyň kritických k režimu bylo běžnou normou i u nás," doplnil aktivista Martin Hyťha.

NESEHNUTI-oblecene-sochy-brno

K občanské akci se přidal mezi jinými i autor komiksového románu Alois Nebel spisovatel Jaroslav Rudiš, který už na podporu Pussy Riot poslal Vladimíru Putinovi petici. "Je nutné se za Pussy Riot postavit. To nejmenší, co člověk může udělat, je morálně je podpořit," vyjádřil souhlas s brněnským happeningem Rudiš.

Policie nechává sochy v centru Brna stát tak, jak je aktivisté "vyzdobili". "Nedostali jsme dosud od nikoho podnět, abychom jakkoliv zakročili," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Sochy opatřené přenosnými cedulemi nebo látkovými přehozy podle něj nejsou nijak poškozeny a nesplňují kritéria pro vandalství nebo výtržnictví.

Uvěznění kapely zvedlo všude po světě vlnu podpůrných akcí včetně České republiky. K akcím požadujícím propuštění punkerek se přidala i Česká ženská lobby a Nesehnutí. Česká ženská lobby uspořádala happening před ruským konzulátem v Praze a přidala se k pochodu, který prošel Prahou 31. května a napodobil současnou formu protestních akcí v Rusku, takzvanou lidovou promenádu.

Tři členky punkového uskupení Pussy Riot, Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová jsou ve vazbě drženy od 21. února, kdy je policie zatkla po vystoupení v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde vystoupily s vlastní písní Bohorodičko, vyžeň Putina.

V současnosti jim soud prodloužil vazbu do 24. června a třem ženám hrozí až sedm let vězení za výtržnictví.

Jiří Nováček, foto: NESEHNUTÍ

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...