Medvídkům kamčatským, narozeným v Brně před deseti dny, se daří dobře

Brno, 11. února 2012 (MEDIAFAX) - Mláďatům kamčatského medvěda narozeným v brněnské zoo, bylo deset dnů. Mluvčí zahrady Lucie Kapounová v sobotu řekla, že obě medvíďata jsou pod nepřetržitým dohledem chovatelů, kteří je sledují pomocí speciální kamery a zvukového systému, zavedeného přímo do porodního boxu. Hlasité zvuky a při troše štěstí obrysy malých medvídků mohou vidět i lidé prostřednictvím online přenosu na webu www.zoobrno.cz. "Právě díky tomu mohou chovatelé říct, že zatím je u medvědí rodinky vše v nejlepším pořádku," poznamenala Kapounová. Medvědice Kamčatka se podle ní o mláďata vzorně stará. Skutečnost, že se někdy medvíďata hlasitěji projevují, je podle chovatelů normální.

medved-kamcatsky-zoo-brno

"Půjde-li vše dobře, mohla by samice svá mláďata z brlohu vyvést zhruba za osm až deset týdnů," dodala mluvčí zoo.

Tmavě hnědý kamčatský medvěd je největší suchozemská šelma žijící na území Evropy a Asie. Samci měří v kohoutku až 135 centimetrů, když se však postaví na zadní, jejich výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi metry. Samice váží kolem čtyř set kilogramů, u samců je rozpětí váhy mezi 650 až 700 kilogramy, obzvláště mohutné kusy ale mohou vážit i tunu. I kvůli tomu nemá kamčatský medvěd žádného přirozeného nepřítele, kromě člověka.

Vyhledávanou kořistí jsou zejména pro pytláky na Kamčatce a přilehlých ostrovech. Každoročně tam proto také ochránci zvířat najdou několik opuštěných mláďat. V některých případech se o své potomky nepostaraly samice proto, že se samy staly obětí některého agresivního medvěda, mnohdy však spíš proto, že se staly obětí pytláků. Tato mláďata pak často končí v zoologických zahradách.

Kamčatský medvěd je samotář, ve volné přírodě se dožívá zhruba dvaceti až třiceti let, v zajetí může žít i déle. Samice jsou březí 180 až 266 dnů, rodí jedno až tři mláďata. Navzdory své těžké váze rád plave a dokáže vyvinout i poměrně velikou rychlost na souši, kde může běžet až 45 kilometrů v hodině.

Osmnáctiletí medvědi kamčatští Jelizar a Kamčatka jsou zkušenými rodiči, společně měli pět mláďat, z toho tři vypustili chovatelé do volné přírody. Jelizar a Kamčatka jsou shodou okolností i nejatraktivnějšími přírůstky brněnské zoo za rok 2010. Pár medvědů kamčatských, které žádná jiná tuzemská zahrada nechová, se v Brně nastěhoval do moderního výběhu v expozici Beringie. Do jihomoravské metropole medvědi přicestovali ze zoo v ruském Rostovu na Donu.

Jiří Nováček, ilustrační foto: zoobrno.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...