Ombudsman bude v televizi radit, jak lze uspět v boji s úřady

Brno, 1. září 2011 (MEDIAFAX) - V úterý začne ČT2 vysílat nový seriál věnovaný případům ombudsmana. Seriál Ochránce uvidí lidé vždy v úterý v 17.20 nebo v repríze ve středu v 9.35, řekla ve čtvrtek mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

"Diváci se budou setkávat s příběhy lidí, kteří se dostali do potíží s úřady, a když už nevěděli kudy kam, obrátili se na ombudsmana. Často jde o situace a problémy, do nichž se může dostat prakticky kdokoli," řekla Hrazdílková.

Ombudsman Pavel Varvařovský proto bude nejen komentovat konkrétní případy, ale v každém díle přinese i rady, jak by měli lidé v nesnázích postupovat, jaká jsou jejich práva, na koho se při řešení problémů obracet a co mají po úřadech chtít.

Každý z 16 dílů seriálu se věnuje jednomu tématu ilustrovanému třemi typickými případy. "První díl popisuje časté problémy s důchody a radí, jak postupovat, když je třeba důchod špatně spočítaný," řekla Hrazdílková. Další díly se podle ní budou věnovat potížím v soudních řízeních nebo exekucím. "Lidé se dozvědí, co je třeba dělat, když v sousedství začnou najednou stavět, jak může vypadat diskriminace v zaměstnání, jaké jsou obtíže vlastníků památek nebo domů v památkových rezervacích, jaké překážky musí překonávat cizinci, pro něž se Česká republika stala domovem," vypočítala mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv. Jeden z dílů bude například i o tom, že za špatný úřední postup je možné žádat odškodnění.

První díl seriálu představí tři příběhy lidí, které špatně spočítaný důchod dostal do potíží a do dlouhého, téměř marného boje s úřady. Ženě odmítla Česká správa sociálního zabezpečení započítat do důchodu 9. třídu základní školy, protože neměla vysvědčení a škola už neexistovala.

Jak lze vyžít s invalidním důchodem 3428 korun měsíčně? O tom bude vyprávět podle Hrazdílkové případ mladého tělesně postiženého muže Richarda Maršíka z Brněnska. Deset let bezvýsledně upozorňoval úřady, že mu důchod špatně spočítaly. Třetí případ vypráví příběh ženy, která nechtěla peníze pro sebe, ale po smrti manžela se snažila vyjednat svému synovi sirotčí důchod.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...