ÚS zamítl změny zákona souvisejícího s licencemi na digitální televizní vysílání

Brno, 7. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Ústavní soud ve středu zamítl návrh Nejvyššího správního soudu na zrušení částí zákona, související s udílením vysílacích licencí a přechodem z pozemního na digitální televizní vysílání. Verdikt pléna Ústavního soudu vynesl jeho předseda Pavel Rychetský.

televize

Ústavní soud požádal o přezkoumání částí zákona Nejvyšší správní soud, který rozhoduje spor neúspěšného žadatele o licenci, společnosti Minority, s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

V kasační stížnosti se u NSS neúspěšná společnost Minority domáhá zrušení verdiktu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které jí neudělilo licenci.

Podle společnosti Rada bezdůvodně zvýhodnila určitou skupinu žadatelů o licenci a porušila její ústavně zaručené "právo na rovnost v právech". V důsledku vydání rozhodnutí Rady totiž byly obsazeny volné pozice v budovaných digitálních sítích, což podle Minority znamenalo nezákonnou diskriminaci společnosti ve prospěch držitelů kompenzačních licencí. Udělením kompenzačních licencí podle citovaného zákona byl podle Minority rovněž popřen smysl soudního přezkumu rozhodnutí správního orgánu.

Společnosti Minority vadilo, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala kompenzační licenci k celoplošnému zemskému digitálnímu televiznímu vysílání programu Televizi Barrandov, zatímco její žádosti pro společnost První zpravodajská byly zamítnuty.

Spor u Ústavního soudu je právně teoretický. Takzvané kompenzační licence totiž zanikly v Česku koncem roku 2011. Po tomto datu může být každému, kdo splní zákonem stanovené podmínky, udělena licence k pozemnímu digitálnímu vysílání.

Ústavní soud si je podle soudce-zpravodaje Vojena Güttlera vědom určité nestandardnosti spočívající ve změně pravidel v průběhu řízení. "Zákonodárce se totiž po zkolabování výběrových řízení ohledně licencí octl v takřka neřešitelné situaci a navíc v krajní časové tísni a musel vzhledem k evropskému právu převzít i nové závazky," řekl soudce.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...