Lékárnice z Brněnska prodávaly léky na výrobu pervitinu

Pohořelice, 15. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Policie zadržela dvě pracovnice lékárny v Pohořelicích, které prodávaly léky za účelem výroby drog. Téměř za dva roky prodaly na 70 tisíc balení, z nichž lze vyrobit přibližně 28 kilogramů pervitinu za 42 milionů korun. Informaci potvrdila ve čtvrtek brněnská policejní mluvčí Petra Vedrová.

 

heroin

Majitelka lékárny (49) a její zaměstnankyně (47) prodávaly výrobcům drog přípravky Modafen a Nurofen Stop Grip, které obsahují pseudoefedrin potřebný k výrobě metamfetaminu. "Od poloviny roku 2009 ženy prodaly nejméně 70 tisíc balení," řekla Vedrová s tím, že podle znaleckého posudku Kriminalistického ústavu v Praze je možné z takového množství vyrobit přibližně 28 kilogramů pervitinu v hodnotě 42 milionů korun.

Podle Vedrové měly ženy stálou klientelu. "Prodejem asi desítce výrobců drog si přivydělaly přes dva miliony korun," dodala mluvčí.

Pachatelky čelí obvinění ze zločinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Vzhledem k množství jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. "Státní zástupce na podnět vyšetřovatele podal návrh na vzetí obviněných do vazby, ale soud návrh neakceptoval," řekla Vedrová. Ženy jsou stíhány na svobodě.

Prodej léků s obsahem pseudoefedrinu v lékárně podezřelých žen několikanásobně převyšoval celorepublikový průměr. "V roce 2010 se jen v této lékárně prodalo 5 procent léků s pseudoefedrinem z celé České republiky," doplnila.

 

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF