Ojedinělá barokní lékárna na Špilberku je zpět v celé své kráse

Brno, 30. ledna 2024 - Největší exponát jedné z nejstarších částí sbírky Muzea města Brna, unikátní soubor lékárnického inventáře z 18. století s více než 500, mnohdy až fantaskními, položkami. To jsou superlativy, které vystihují znovuotevřenou expozici Barokní lékárny, kterou si mohou návštěvníci prohlédnou v nových prostorách hradu Špilberku.

barokni lekarna spilberk

Návštěvníkům se expozice tzv. Barokní lékárny, původně umístěná v prostorách současné pokladny a ŠPILBERKSHOPU na malém nádvoří hradu, uzavřela na počátku roku 2022.

„Zjistilo se, že klimatické podmínky prostor nejsou ideální a bylo zapotřebí najít nové, které by vyhovovaly uložení vzácných dřevěných skříní z poloviny 18. století. Barokní lékárnu čekal rozsáhlý restaurátorský zásah a následovalo náročné stěhování,“ vysvětluje situaci ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. „Nyní se ale dveře jedné z mála dochovaných lékáren z 18. století znovu otevírají. Muzeum města Brna ji vyhradilo důstojný a klimaticky odpovídající prostor v rámci stálé expozice Brno na Špilberku,“ dodává Zbyněk Šolc.

Barokní lékárna je pojmenování pro soubor lékárenského mobiliáře a vybavení lékárny původně z kláštera řádu sv. Alžběty na Červeném kopci na Starém Brně z doby jeho založení v polovině 18. století. „Hlavním posláním řádu byla péče o nemocné a potřebné, a především ženy. V toto poslání věřili bohatí mecenáši. Finanční dary pomohly nastartovat stavbu nového konventu a otevřela se i klášterní lékárna. Lékárnu měla vždy na starost jedna ze sester s patřičným vzděláním a zkušenostmi. Ostatní ji pomáhaly,“ přibližuje kurátor Tomáš Koch.

barokni lekarna spilberk3

Požadavky na měnící se medicínu i lékárenství se začaly ve stárnoucí klášterní lékárně ozývat v druhé polovině 19. století stále více. Starý inventář, obsahující i takové fantaskní preparáty jako prášek z mumie či roh jednorožce, nemohl plnit požadavky tehdy moderního provozu. Zároveň ale klášter žil především z darů a peníze na potřebnou modernizaci neměl. Pomocnou ruku podala rada města Brna. Nabídla uspořádat sbírku a následně odkoupit lékárenský mobiliář i s částí inventáře do sbírek rodícího se městského muzea.

barokni lekarna spilberk2

Kromě výjimečného pohledu na dřevěný mobiliář z 18. století a pestrou řadu lékárenských nádob – stojatek, nabízí MuMB v expozici také speciální interaktivní program a kreativní prohlídky nejen pro děti, díky kterým se návštěvník dozví více o těch nejzajímavějších preparátech a substancích, které alžbětinky používaly k léčení. „Návštěvníci náhlednou pod pokličku tajů tehdejšího lékárenství. Po rozluštění nápisů na lékárenských stojatkách – prášek z mumie, jelení jazyk, roh jednorožce, račí očka – se budou cítit jako ve škole čar a kouzel,“ popisuje zajímavou vzdělávací linku v expozici vedoucí oddělení muzejní pedagogiky Markéta Brhlíková.

V rámci expozice se nezapomnělo ani na jinak často opomíjeného slavného brněnského rodáka Johana Georga Kamela, který na Filipínách založil první lékárnu otevřenou všem. Část expozice je věnovaná právě jemu.

Zdroj a foto: Muzeum města Brna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..