Novinky brněnských vinoték – říjen 2023

Brno, 2. října 2023 – Říjnovým novinkám brněnských vinoték dominují burgundské odrůdy. Neztratí se ale ani oblíbená Pálava či Ryzlink rýnský. Vše pak doplňují interspecifické odrůdy.

Vivat vinum 110 600x400

 

 

Charmat Pálava extra sec jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 65x223

Charmat Pálava extra sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
219 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Šumivé víno připravené metodou charmat z odrůdy Pálava. Sekundární kvašení probíhá v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech. Expresivní květinovo-muškátové aroma doprovází dropsové citrusové ovoce s příjemně svěžími kyselinami a moštovými cukrlaty v závěru. K lehkým moučníkovým dezertům nebo tvarohovým dortům s ovocem. Alkohol 11,5 %.

Rulandské modré 2021 pozdní sběr suché - Vinice-Hnanice 59x2464

Rulandské modré 2021 pozdní sběr, suché

Vinice-Hnanice
Morava, Znojemská, Vrbovec, Waldberg
189 Kč (AKA, GON, INT)

Aroma vína s odleskem lehce rubínové barvy připomene lesní bobulové plody. V chuti naleznete kořenité tóny s dotekem mandlového jádra. Doporučujeme ke steaku z jelení svíčkové s kaštanovým pyré a omáčkou z červeného vína. Kyseliny 5,9 g/l, zbytkový cukr 0,0 g/l, bezcukerný extrakt 31,3 g/l, alkohol 13,0 %.

Cabernet Cortis  Regent Organic Collection 2022 výběr z hroznů suché - VÍNO HRUŠKA 60x262

Cabernet Cortis & Regent Organic Collection 2022 výběr z hroznů, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
297 Kč (HRU)

Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 5,0 g/l kyselin. Barva vína je tmavě granátová, hustá a sytá. Ve vůni najdeme višně v čokoládě, koření, černý rybíz a jemnou kávu. Chuť vína je plná s jemnými tříslovinami. Víno zrálo ve starších dubových sudech.

Rulandské bílé 2022 pozdní sběr suché - VÍNO BLATEL 63x233

Rulandské bílé 2022 pozdní sběr, suché

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Dílce
179 Kč (LGB)

Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 0,7 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin. Víno je žluto-zelenkavé barvy, s intenzivní vůní manga, tropického ovoce, hrušky máslovky, karamelu a medu. Chuť je propojena s vůní se šťavnatým závěrem do citrusů, velmi svěží s jemnou mineralitou. Víno je vhodné k pokrmům z ryb, k masům, k paštikám a k tvrdým sýrům i výraznější chuti.

Hibernal bio 2021 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x250

Hibernal bio 2021 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Přítluky, Přítlucká hora
218 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Fermentace probíhala v 6000 litrových sudech z francouzského dubu s následným zráním na veškerých kalech. Lehce herbální buket citronového tymiánu a pupenů černého rybízu doprovází v chuti žlutý grapefruit s provensálskými bylinkami v závěru. Ke gratinovanému kozímu sýru se sušenými rajčátky nebo k tataráčku s pečenou bylinkovou brusketou. Výborný je rovněž k pošírovanému halibutovi s máslem a chřestem. Alkohol 13 %

Ryzlink rýnský 2019 pozdní sběr suché - Vinařství Obelisk 65x222

Ryzlink rýnský 2019 pozdní sběr, suché

Vinařství Obelisk
Morava, Mikulovská, Valtice, Hintertály
480 Kč (U3K)

Víno zlatavé barvy a vysoké viskozity. Vůně osloví širokou paletou aromat od lemon grass až po tropické ovoce a med. Chuť je intenzivní s pikantní kyselinou a můžeme v ní objevit citrusové tóny, angrešt, ananas a náznaky budoucího petroleje. Perzistence je velmi dlouhá a pikantní. Víno má skvělý potenciál pro dlouhé zrání. Zbytkový cukr 4,3 g/l, kyseliny 7,6 g/l, alkohol 11,5 %.

 

Rosé Wolkentanz 2022 polosuché - Schlossgut Liebieg 60x260

Rosé Wolkentanz 2022, polosuché

Schlossgut Liebieg
Německo, Mosela
336 Kč (BOR)

Růžový Wolkentanz z vinařství Liebieg z německého regionu Mosel. Vyrobeno z odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré) tradiční vinifikací v nerezovém tanku. Spontání fermentace. Zbytkový cukr 9,7 g/l, kyselinka 5,3 g/l. Barva vína je lososově růžová. V aroma červené ovoce, především jahody a maliny, také zde najdeme mirabelky a citronovou kůru. Na patře je víno osvěžující a živé s převahou zralého a šťavnatého ovoce, působí lehce a osvěžujícím dojmem.

Rulandské šedé Classic Collection 2022 pozdní sběr polosuché - VÍNO HRUŠKA 60x264

Rulandské šedé Classic Collection 2022 pozdní sběr, polosuché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Jalubí, Vinohrádky
249 Kč (HRU)

Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 13,7 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Světlejší zlatavá barva a vyšší viskozita naznačuje plnou vyzrálost hroznů. Aroma je středně intenzivní s dominantní vůní bylinného čaje, zralých meruněk a kompotovaných broskví. Harmonická chuť po lesním medu s jemnými tóny zralého manga.

Pálava Terroir Pálava 2022 výběr z hroznů polosuché - Vinařství Vajbar 62x232

Pálava Terroir Pálava 2022 výběr z hroznů, polosuché

Vinařství Vajbar
Morava, Mikulovská, Perná, U Boží muky
269 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Oblíbená polosuchá Pálava z hroznů, které se urodily na svazích Pálavy. Barva je šperkově zlatá. Vůně je velmi bohatá, plná a zralá. Čajová růže se tu snoubí se svěžestí citrusů a nasládlými tóny medu a šeříku. Chuť je opulentní, mnohovrstevná. Zralé letní bobulové ovoce, aromatické koření, kandované citrusy, zralý angrešt, to vše zasazené do minerální struktury a zakončené krystalickou citrusovou kyselinou. Doporučujeme ke kuřecímu špízu s grilovaným ananasem. Zbytkový cukr 13,9 g/l, kyseliny 6,4 g/l, alkohol 13,5 %.

Rulandské šedé 2022 výběr z hroznů polosladké - Vinice-Hnanice 60x264

Rulandské šedé 2022 výběr z hroznů, polosladké

Vinice-Hnanice
Morava, Znojemská, Hnanice, U Kapličky
170 Kč (AKA, GON, INT)

Víno žlutozelené barvy osloví aromatickou přezrálého ovoce, které přechází i do chuti, kde je doplněno chlebovinkou a mineralitou. Doporučujeme ke grilovaným mušlím. Kyseliny 6,8 g/l, zbytkový cukr 20,7 g/l, bezcukerný extrakt 23,5 g/l, alkohol 11,0 %.

Ryzlink rýnský 2021 výběr z bobulí polosladké - Vinařství LAHOFER 59x262

Ryzlink rýnský 2021 výběr z bobulí, polosladké

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Dyjakovičky, U Sklepů
230 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 39,5 g/l zbytkového cukru a 8,1 g/l kyselin. Velké víno intenzivní barvy žlutého melounu s opojnou vůní vyzrálých hroznů, doprovázené líbezným minerálně petrolejovým nádechem. Plné chuti vévodí svěží a šťavnatá kyselinka a nasládlý tón medu a meruňkového džemu. Víno má výborné předpoklady pro další ležení na lahvi.

Pálava 2022 výběr z hroznů polosladké - Vinařství LAHOFER 60x262

Pálava 2022 výběr z hroznů, polosladké

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská
235 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 41,4 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Zářivou zelenkavě zlatavou barvu vína doprovází svěží a lehká ovocitá vůně připomínající kandovaný pomeranč nebo vyzrálé mandarinky a příjemně omamná kořenitost. Šťavnatou a plnou chuť charakterizují ovocné tóny mandarinkového kompotu a výraznější kyselinka, která dokonale vyvažuje vyšší zbytkový cukr.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – říjen 2023

AKA – Akademická vinotéka
BOR – Borgo Shop
GON – Vinotéka U gongu
HRU – Víno Hruška
INT – INTERDRINKS
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
U3K – Vinotéka U Tří knížat
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...