Novinky brněnských vinoték - říjen 2017
Brno, 1. říjen 2017 – Kvevri, Svojsen, Laurot, Ryšák, klaret… všechna tato slova se mohou objevit na etiketách vín. Některá určují odrůdu révy vinné, ze které bylo víno vyrobeno, jiná naznačují typ vína, výrobní postup. Spolu s dalšími zajímavostmi je nalezneme i v říjnových novinkách brněnských vinoték.
Camp du Rouss 2015 DOCG Barbera d'AstiCoppo Červené víno z oblasti Piemonte z odrůdy Barbera. Zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech;
Sekt Vajbar Veltlínské zelené brut 2014 pěstitelský sektVinařství Vajbar Svoj Sen 2016Chateau Marco Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu; cukernatost moštu při sběru byla 22,0 °NM. Víno je čiré, světlé žluto-zelenkavé barvy. Vůně je krásná, intenzivní, s tóny květů a ovoce. V chuti příjemné kyselinky, dochuť je kratší. Neutrální víno vhodné k bílým masům a rybám. Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrVinařství Volařík Příjemně vyvážené víno pro samostatné pití. Středně intenzivní, lehce medová vůně, s jemnou mineralitou. Nádech žlutého ovoce, rynglí, grepu a citrusů. Chuť sladěná, s tóny letních jablek a delší dochutí. Jemnou nasládlou chuť přezrálého ovoce doplňuje příjemná hořkost červeného grepu. Zbytkový cukr 7,2 g/l, kyseliny 6,5 g/l, alkohol 14,0 %.
Pálava 2015 VOC MikulovSonberk Bílé suché víno s 14,5 % alkoholu, 6,6 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Nejlepší suché aromatické víno na Decanter World Wine Awards 2017. Vůně čerstvě rozmačkaných hroznů, čajové růže, exotického ovoce, doplněná o příjemnou kořenitost. Chuť je hutná a výrazná, kopírující aromatický profil vína. Dlouhotrvající závěr plný ovocnosti a kořenitosti.
Rulandské šedé 2016 MZVVICAN rodinné vinařství Pomleté hrozny zrály šest měsíců v hliněných amforách kvevri dovezených z Gruzie. Víno není filtrované ani čiřené a je lahvované s minimálním množstvím síry. Vína vynikají přirozeností a naturálním projevem plným ušlechtilých taninů. Barva je světle oranžová, zbytkový cukr 0,1 g/l, alkohol 13,5 %. Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Jasná barva lněného plátna se zelenkavým podkresem přivádí k hluboké vůni kvetoucí lípy, sušené meruňky a jasmínu s projevem červeného grepu. Chuť je břitká, ale strukturovaná, s výrazem zelené broskve, citrusů a jablečného pyré se silnou minerální perzistencí. Doprovodí výrazné úpravy sladkovodních ryb, ale i krevety, přírodní vepřové nebo tvrdé sýry. Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu, 4,5 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Chardonnay 2016 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Polosuché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 14,6 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Barva vína je světle zelená se slámovými odlesky. Vůně je poutavá, plná citrusových plodů, hrušky a banánu. Svěží a čistá chuť nabízí náznak vanilky, medu a lískového oříšku s kultivovanou kyselinou. K vínu doporučeny ovocné saláty a kuřecí steak s broskví. |
Sylvánské zelené 2016 pozdní sběrMilan Vašíček Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu. Barva je žluto-zelenkavá, vůně připomíná rozkvetlou louku, meruňky a lehce citrusy. Chuť je kořenitá, s pikantní kyselinkou a dlouhou dochutí. Vhodné k různým úpravám králíka či drůbeže, k vepřovému masu, předkrmům a smetanovým omáčkám.
Rulandské šedé Ryšák 2016 výběr z hroznůVINICE – HNÁNICE Polosladké víno patřící mezi bílá vína, avšak díky výrobnímu postupu a odrůdě révy vinné má netradiční oranžovou barvu liščího kožichu. Projevuje se aromatikou přezrálé maracuji, v chuti s tóny tropického ovoce a květu kostivalu. Kyseliny 7,1 g/l, zbytkový cukr 26,6 g/l, bezcukerný extrakt 27,2 g/l, alkohol 12,0 %. Doporučeno k sorbetu z manga a maracuji. Hibernal 2016 výběr z hroznůTemplářské sklepy Čejkovice Polosladké bílé víno s 12,5 % alkoholu, 21,8 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin. Barva vína je jasně zelenožlutá až zelenkavá. Vůně je intenzivně ovocná s dominancí černého rybízu, kvetoucího bezu a mandarinky. Chuť je pobízivá, nasládlá s provázanou kyselinou dozrávající nektarinky a kompotované broskve. Doporučeno ke chřestu s holandskou omáčkou a špenátovou krůtí kapsou. Cabernet Sauvignon klaret 2016Chateau Marco Růžové suché víno s 12,5 % alkoholu; cukernatost moštu při sběru byla 22,5 °NM. Víno je čisté, s menší viskozitou, světlé starorůžové barvy s meruňkovými odlesky. Vůně je po třešních, melounu a rybízu. Chuť je plná a osvěžující, s vyšší kyselinkou, na konci se stopou červeného rybízu. Pěkné mladé víno, nyní ještě ostřejší, za rok ideální. Vhodné k aromatickým tučnějším sýrům, tvrdým ovčím i kozím sýrům a k dezertům. Clarissimo Rosé 2016 pozdní sběrReisten Polosuché růžové víno s 13,5 % alkoholu, 13,0 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Intenzivní, lehce minerální vůně s tóny zralých jahod až jahodového kompotu. Plná ovocná chuť s minerální strukturou. V plné, šťavnaté dochuti svěžest čerstvých jahod. Cabernet Sauvignon 2016 MZVVICAN rodinné vinařství Červené suché víno se zbytkovým cukrem 0,2 g/l, kyselinami 7,0 g/l a alkoholem 13,0 %. Pomleté hrozny zrály šest měsíců v hliněných amforách kvevri. Víno není filtrované ani čiřené a je lahvované s minimálním množstvím síry. Víno vynikají přirozeností a naturálním projevem plným ušlechtilých taninů. Skvěle se hodí k dančímu či jelenímu guláši.
Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Suché červené víno s 12,5 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin. Víno temné barvy s hnědavým odstínem. Vůně zaujme širokou paletou ovocných tónů: ostružiny, sušené ovoce a červený rybíz; v závěru pak vanilka, káva a hořká čokoláda. Chuť je kořenitá, dobře strukturovaná, podpořená ležením vína ve velkém dubovém sudu. K vínu doporučeny mladé sýry s bílou plísní a zvěřinové steaky. Laurot 2015 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví. Bio víno bylo vinifikováno ve velkém dubovém sudu z francouzského dubu a rovněž odpovídá certifikované bioprodukce. Zavařené černé třešně doplňuje lesní transformované ovoce, sušené švestky s příjemnými oenotaniny v závěru. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přehled vinoték – říjen 2017 |
|||
BOR | Borgo Shop | PEA | Don Pealo |
HVV | Hradní vinotéka Veveří | PEC | Petit Cru |
CHM | Chateau Marco | SVO | Vinotéka Svoboda |
LIQ | Liquor shop a vinotéka HY&VE co | VDJ | Vinotéka DJ |
LPC | Le Petit Café | VGA | Vinná Galerie |
MAN | Maneo | VIT | Vinotéka Vitis |
MBV | Moravská banka vín | VPV | Vinotéky Pálavské vrchy |
MOR | Moravská vinotéka | WLI | VWine Life |
Více v Přehledu brněnských vinoték
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |