Novinky brněnských vinoték - říjen 2017

Brno, 1. říjen 2017 – Kvevri, Svojsen, Laurot, Ryšák, klaret… všechna tato slova se mohou objevit na etiketách vín. Některá určují odrůdu révy vinné, ze které bylo víno vyrobeno, jiná naznačují typ vína, výrobní postup. Spolu s dalšími zajímavostmi je nalezneme i v říjnových novinkách brněnských vinoték.

vino-rijen2013

 

Camp du Rouss 2015 DOCG Barbera dAsti - Coppo

Camp du Rouss 2015 DOCG Barbera d'Asti

Coppo
Itálie, Piemonte, Asti
439 Kč (BOR)

Červené víno z oblasti Piemonte z odrůdy Barbera. Zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech;
20 % v nových a 80 % v 2–3× použitých. Suché středně těžké víno s 14,5 % alkoholu, s vůní zralého červeného ovoce a koření a s taninovou chutí černých třešní a švestek. Vhodné ke zvěřině, červeným masům či houbovému rizotu.

  • 90 bodů – Wine Spectator (USA)

Sekt Vajbar Veltlínské zelené brut 2014 pěstitelský sekt - Vinařství VajbarSekt Vajbar Veltlínské zelené brut 2014 pěstitelský sekt

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Přítluky, U studánky
299 Kč (VPV)

Po loňské premiéře přichází další sekt vyrobený tradiční technologií zrání v láhvi, tentokrát postavený na ovocných primárních tónech a svěžesti. Světle zlatá barva se žlutavými odlesky. Velmi bohatá a plná vůně přináší nazrálé tóny vzniklé dlouhým zráním v láhvi doplněné o svěží citrusovou stopu a dotek fíků. Postupně bude nazrávat k hlubším, otevřeným tónům. Chuť je plná, suchá a osvěžující. Začíná opečeným toastem s máslem a fíkovou marmeládou, přechází na pomelo, červený grep a v suchém závěru na limetovou kůru. Ke kanapkám s lososem.

Svoj Sen 2015 - Chateau MarcoSvoj Sen 2016

Chateau Marco
Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón
312 Kč (CHM)

Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu; cukernatost moštu při sběru byla 22,0 °NM. Víno je čiré, světlé žluto-zelenkavé barvy. Vůně je krásná, intenzivní, s tóny květů a ovoce. V chuti příjemné kyselinky, dochuť je kratší. Neutrální víno vhodné k bílým masům a rybám.

Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběr - Vinařství VolaříkRyzlink vlašský 2016 pozdní sběr

Vinařství Volařík
Morava, Mikulovská podoblast, Dolní Dunajovice, Plotny
265 Kč (VPV)

Příjemně vyvážené víno pro samostatné pití. Středně intenzivní, lehce medová vůně, s jemnou mineralitou. Nádech žlutého ovoce, rynglí, grepu a citrusů. Chuť sladěná, s tóny letních jablek a delší dochutí. Jemnou nasládlou chuť přezrálého ovoce doplňuje příjemná hořkost červeného grepu. Zbytkový cukr 7,2 g/l, kyseliny 6,5 g/l, alkohol 14,0 %.

  • Zlatá medaile – Národní soutěž vín 2017 – Mikulovská podoblast (Valtice)
  • Zlatá medaile – Král vín České republiky 2017 (Praha)
  • Velká zlatá medaile – Hradecký pohár vína 2017 (Hradec Králové)

Pálava 2015 VOC Mikulov - SonberkPálava 2015 VOC Mikulov

Sonberk
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Sonberk
990 Kč (WLI)

Bílé suché víno s 14,5 % alkoholu, 6,6 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Nejlepší suché aromatické víno na Decanter World Wine Awards 2017. Vůně čerstvě rozmačkaných hroznů, čajové růže, exotického ovoce, doplněná o příjemnou kořenitost. Chuť je hutná a výrazná, kopírující aromatický profil vína. Dlouhotrvající závěr plný ovocnosti a kořenitosti.

  • Platinová medaile Best in Show – Decanter World Wine Awards 2017 (Velká Británie)

Rulandské šedé 2016 MZV - VICAN rodinné vinařstvíRulandské šedé 2016 MZV

VICAN rodinné vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
269 Kč (VGA)

Pomleté hrozny zrály šest měsíců v hliněných amforách kvevri dovezených z Gruzie. Víno není filtrované ani čiřené a je lahvované s minimálním množstvím síry. Vína vynikají přirozeností a naturálním projevem plným ušlechtilých taninů. Barva je světle oranžová, zbytkový cukr 0,1 g/l, alkohol 13,5 %.

Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběr - Vinařství Ing. Jakub Šamšula

Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Díl u Včelína
220 Kč (MOR, PEC, SVO)

Jasná barva lněného plátna se zelenkavým podkresem přivádí k hluboké vůni kvetoucí lípy, sušené meruňky a jasmínu s projevem červeného grepu. Chuť je břitká, ale strukturovaná, s výrazem zelené broskve, citrusů a jablečného pyré se silnou minerální perzistencí. Doprovodí výrazné úpravy sladkovodních ryb, ale i krevety, přírodní vepřové nebo tvrdé sýry. Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu, 4,5 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin.

Chardonnay 2016 pozdní sběr - Templářské sklepy Čejkovice

Chardonnay 2016 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, U skalky
299 Kč (HVV, LIQ, MAN, MBV, PEA)

Polosuché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 14,6 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Barva vína je světle zelená se slámovými odlesky. Vůně je poutavá, plná citrusových plodů, hrušky a banánu. Svěží a čistá chuť nabízí náznak vanilky, medu a lískového oříšku s kultivovanou kyselinou. K vínu doporučeny ovocné saláty a kuřecí steak s broskví.

Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr - Milan VašíčekSylvánské zelené 2016 pozdní sběr

Milan Vašíček
Morava, Slovácká podoblast, Josefov, Kukvička
190 Kč (LPC)

Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu. Barva je žluto-zelenkavá, vůně připomíná rozkvetlou louku, meruňky a lehce citrusy. Chuť je kořenitá, s pikantní kyselinkou a dlouhou dochutí. Vhodné k různým úpravám králíka či drůbeže, k vepřovému masu, předkrmům a smetanovým omáčkám.

  • Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2016 (Brno)
  • Zlatá medaile – Mikulovské vinné trhy 2017 (Mikulov)
  • Zlatá medaile – International Galician Wine Contest 2017 (Polsko)
  • Stříbrná medaile – Národní soutěž vín 2017 – Slovácká podoblast (Valtice)
  • Stříbrná medaile – Král vín České republiky 2017 (Praha)

Rulandské šedé Ryšák 2016 výběr z hroznů - VINICE  HNÁNICERulandské šedé Ryšák 2016 výběr z hroznů

VINICE – HNÁNICE
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Waldberg
190 Kč (VDJ)

Polosladké víno patřící mezi bílá vína, avšak díky výrobnímu postupu a odrůdě révy vinné má netradiční oranžovou barvu liščího kožichu. Projevuje se aromatikou přezrálé maracuji, v chuti s tóny tropického ovoce a květu kostivalu. Kyseliny 7,1 g/l, zbytkový cukr 26,6 g/l, bezcukerný extrakt 27,2 g/l, alkohol 12,0 %. Doporučeno k sorbetu z manga a maracuji.

Hibernal 2016 výběr z hroznů - Templářské sklepy ČejkoviceHibernal 2016 výběr z hroznů

Templářské sklepy Čejkovice
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Vyšicko
299 Kč (HVV, LIQ, MAN, MBV, PEA)

Polosladké bílé víno s 12,5 % alkoholu, 21,8 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin. Barva vína je jasně zelenožlutá až zelenkavá. Vůně je intenzivně ovocná s dominancí černého rybízu, kvetoucího bezu a mandarinky. Chuť je pobízivá, nasládlá s provázanou kyselinou dozrávající nektarinky a kompotované broskve. Doporučeno ke chřestu s holandskou omáčkou a špenátovou krůtí kapsou.

Cabernet Sauvignon klaret 2016 - Chateau MarcoCabernet Sauvignon klaret 2016

Chateau Marco
Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón
329 Kč (CHM)

Růžové suché víno s 12,5 % alkoholu; cukernatost moštu při sběru byla 22,5 °NM. Víno je čisté, s menší viskozitou, světlé starorůžové barvy s meruňkovými odlesky. Vůně je po třešních, melounu a rybízu. Chuť je plná a osvěžující, s vyšší kyselinkou, na konci se stopou červeného rybízu. Pěkné mladé víno, nyní ještě ostřejší, za rok ideální. Vhodné k aromatickým tučnějším sýrům, tvrdým ovčím i kozím sýrům a k dezertům.

Clarissimo Rosé 2016 pozdní sběr - ReistenClarissimo Rosé 2016 pozdní sběr

Reisten
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Valtická
175 Kč (VGA)

Polosuché růžové víno s 13,5 % alkoholu, 13,0 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Intenzivní, lehce minerální vůně s tóny zralých jahod až jahodového kompotu. Plná ovocná chuť s minerální strukturou. V plné, šťavnaté dochuti svěžest čerstvých jahod.

Cabernet Sauvignon 2016 MZV - VICAN rodinné vinařstvíCabernet Sauvignon 2016 MZV

VICAN rodinné vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
269 Kč (VGA)

Červené suché víno se zbytkovým cukrem 0,2 g/l, kyselinami 7,0 g/l a alkoholem 13,0 %. Pomleté hrozny zrály šest měsíců v hliněných amforách kvevri. Víno není filtrované ani čiřené a je lahvované s minimálním množstvím síry. Víno vynikají přirozeností a naturálním projevem plným ušlechtilých taninů. Skvěle se hodí k dančímu či jelenímu guláši.

  • Bronzová medaile – Král vín České republiky 2017 (Praha)

Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr - Templářské sklepy ČejkoviceCabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice
Morava, Slovácká podoblast, Prušánky, Úlehle
299 Kč (HVV, LIQ, MAN, MBV, PEA)

Suché červené víno s 12,5 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin. Víno temné barvy s hnědavým odstínem. Vůně zaujme širokou paletou ovocných tónů: ostružiny, sušené ovoce a červený rybíz; v závěru pak vanilka, káva a hořká čokoláda. Chuť je kořenitá, dobře strukturovaná, podpořená ležením vína ve velkém dubovém sudu. K vínu doporučeny mladé sýry s bílou plísní a zvěřinové steaky.

Laurot 2015 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ

Laurot 2015 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Slovácká podoblast, Břeclav, Prostřední čtvrtky
299 Kč (MBV, MOR, VIT, VPV)

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví. Bio víno bylo vinifikováno ve velkém dubovém sudu z francouzského dubu a rovněž odpovídá certifikované bioprodukce. Zavařené černé třešně doplňuje lesní transformované ovoce, sušené švestky s příjemnými oenotaniny v závěru.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přehled vinoték – říjen 2017

BOR Borgo Shop PEA Don Pealo
HVV Hradní vinotéka Veveří PEC Petit Cru
CHM Chateau Marco SVO Vinotéka Svoboda
LIQ Liquor shop a vinotéka HY&VE co VDJ Vinotéka DJ
LPC Le Petit Café VGA Vinná Galerie
MAN Maneo VIT Vinotéka Vitis
MBV Moravská banka vín VPV Vinotéky Pálavské vrchy
MOR Moravská vinotéka WLI VWine Life

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...