Novinky brněnských vinoték - vánoční speciál

Brno, 10. prosince 2014 - Je spousta možností, čím obdarovat známé. Víno považuji za univerzální dárek. Můžeme jím vyjádřit leccos. Ukázat, že nám záleží na obdarovaném, to když dar přizpůsobíme jeho chutím nebo když zvolíme luxusní či nezvyklé balení. Také víno od doposud neobjeveného, leč perfektního vinaře zaručeně potěší. Sladká vína zcela jistě a více než důstojně zastoupí obvyklé čokolády a jiné sladkosti. Dobře zvolená sada lahví zase může poodkrýt svět vína těm, kteří jej doposud opomíjeli.

vino-vanoce2014

S výběrem vhodného dárku rádi pomůžou v každé z brněnských vinoték. Několik tipů na zajímavý vánoční dárek přinášíme i my.

Salinas 1237 2009Salinas 1237 2009

Bodegas Sierra Salinas
Španělsko, Murcia, Alicante, Casa Mira
1645 Kč (Buenos Vinos)

Zralé přemýšlivé víno, vhodné pro pokročilejší milovníky těžších červených vín. Hrozny byly sbírány a probírány ručně přímo na vinici. Fermentace probíhala v nových francouzských sudech po dobu 21 měsíců na kalech. Výsledné víno má vyšší procento alkoholu (15 %), zbytkový cukr 2,0 g/l a kyselinu vinnou 5,4 g/l. Je kupáží odrůd Garnacha Tintorera (45 %, stáří vinice přes 50 let), Petit Verdot (33 %, 6 let), Cabernet Sauvignon (12 %, 25 let) a Monastrell (10 %, 35 let).

Víno vyniká sytě červenou až fialovou barvou s granátovými odlesky. Aroma je komplexní, s bohatou intenzitou zralého červeného ovoce (jahody, červený rybíz). Výrazná chuť vyzrálých plodů je skvěle kombinována s nádechem karamelu a lékořice. Teplota servírování je 18–19 °C.

Pálava 2013 výběr z hroznůPálava 2013 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko
199 Kč (AlcedoVin)

Vlajková loď vinařství. Zralost, zbytkový cukr i šťavnatá kyselina opět předurčují úspěch nejen u žen, ale i u mužské části populace. Barva je zlatavá, s působivými odlesky bílého zlata. Vůně je mazlivá a široká, postupně se rozvíjí od čajové růže přes bílý čaj a mladý jarní med až k nektarinkám, blumám a rynglím. Chuť je plná, hutná a silná, zpočátku sladká, poté se vysušuje. Probíhá od medového melounu, přes avokádo až po mírně zralé mango. Velmi dlouhý závěr s citrusy končí červeným grepem. Doporučeno k cheese cake s mangovým chutney.

Dárkové balení vína & RůželéDárkové balení vína & Růželé

Víno J. Stávek
Morava, Velkopavlovická podoblast
330 Kč (My food market)

Oblíbeným dárkem jsou různá balení vín. Se skleničkami, jinými víny, pokrmy... nebo třeba se stále populárnějším vinným želé. Růželé je vyrobeno z čerstvého letošního moštu odrůdy Frankovka má sladkokyselou chuť zralých jahod a třešní. Tvoří kombinaci se sladkým pečivem nebo s paštikami či masem a omáčkami. Balení doplňuje jedno ze tří vín: sladší a jemně kulaté bílé cuvée Áčko 2013, harmonická a v dubových sudech školená Frankovka 2012 výběr z hroznů či Rosé Nad Zahrady 2012 pozdní sběr, s intenzivně ovocným aroma.

Tramín červený 2013 výběr z hroznůTramín červený 2013 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Vrbice, Skale
189 Kč (AlcedoVin)

Snad nejaromatičtější moravská odrůda okouzlí nejen bohatým buketem, ale také dokonale strukturovanou chutí. Barva je zlato-zelená, třpytivá. Vůně je bohatá a plná, s tóny čajové růže, biskvitů s pomerančovou marmeládou, kandovanou citrusovou kůrou a špetkou květového medu. Na pozadí se objevují limety s bílým i černým pepřem. Chuť je plná a pevná, alkoholově strukturovaná a hutná, přináší směs letního a podzimního ovoce – máslové hrušky, panenská jablíčka – koření i marmelády. Závěr je dlouhý, masivní a teplý. Doporučeno k listovému závinu s hruškami a brusinkami se skořicovou omáčkou.

Pálava 2013 výběr z hroznůPálava 2013 výběr z hroznů

Vinařství Kovacs
Morava, Mikulovská podoblast, Brod nad Dyjí, Brodské stráně
199 Kč (Moravská banka vín)

Barva vína je světle žlutá, nazlátlá. Vůně je intenzivní a ovocná. Nabízí plátky zralé broskve a cukrového melounu posypané kousky kandovaného ovoce, přelité kapkou akátového medu. Chuť je plná a extraktivní, připomínající sušené rozinky s troškou přezrálého angreštu. To vše je příjemně doplněno jemnou kyselinkou. Polosladké víno s 13,5 % alkoholu, 18,8 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 20,8 g/l.

Svatovavřinecké 2012 ledovéSvatovavřinecké 2012 ledové

Sing wine
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Bílovice, Vinohrádky
235 Kč / 0,2 l

Dárek pro milovníky sladkostí. Sladké, červené, vhodné k ovocným dezertům. Nejlepší ale vychutnávat samostatné, vychlazené na 9 °C, po malých doušcích. Alkohol je 10,5 %, zbytkový cukr 144,4 g/l, kyseliny 7,2 g/l. Víno se hodí k významným příležitostem, je mohutné a uhlazené.

Chardonnay TADEAS 2011 pozdní sběrChardonnay TADEAS 2011 pozdní sběr

Vinařství Pavel Kosík
Morava, Slovácká podoblast, Týnec, Stará hora
295 Kč

Chardonnay je pravděpodobně nejvhodnější bílou odrůdou pro zrání v barrique sudech. Tato varianta je u nás přeci jen méně obvyklou, o to zajímavějším dárkem však může takové víno být. Důkazem je i zařazení Chardonnay TADEAS do Salonu vín České republiky pro rok 2014. Jemné víno s nádechem exotického ovoce a vanilky, čisté v chuti, s jemnou kyselinkou. 12,5 % alkoholu, 8,0 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...