Letošní Svatomartinská vína míří před porotu

Brno, 22. října 2013 - Už ve čtvrtek 24. října proběhne první kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2013. V odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích posoudí profesionální degustátoři prvních 240 vzorků, aby spotřebitelé na pultech obchodů, vinoték, v restauracích a u vinařů pod značkou Svatomartinské nalezli vždy vína vysoké kvality a očekávaných charakteristických vlastností pro mladá vína daných odrůd.

svatomartinske-vino-krystof-turek

Mezi přihlášenými vzorky zatím dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. V kategorii růžových vín kraluje Svatovavřinecké před Modrým Portugalem a letošní novinkou Zweigeltrebe. U červených vedou Svatovavřinecká před Modrým Portugalem.

Počasí sice letos vinařům příliš nepřálo, ale i přesto se mohou spotřebitelé těšit na aromatická vína s příjemnou kyselinkou. Ještě v září bylo poměrně málo slunce, což oddálilo sklizeň asi o 2 – 3 týdny, tedy do říjnových týdnů, které ale naopak dostatkem slunečných dní vínu přejí. Vinaři počítají s produkcí Svatomartinských vín v objemu 2 200 000 lahví, což zhruba odpovídá loňské produkci. Druhé kolo hodnocení proběhne už 31. října.

„Svatomartinská vína jsou, jako každý rok, očekávána netrpělivě a s napětím. Čtvrteční kolo hodnocení nám přinese první informace o novém ročníku, jaký bude a co můžeme očekávat. Doufám, že i přes celosezónní mírně komplikované počasí budou mladá Svatomartinská vína svěží, ovocná a v ideální harmonii cukrů a kyselinky,“ říká k hodnocení Svatomartinských ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.

Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje mladickou rozdováděnost vín nového ročníku. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již podeváté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna požadovaná kritéria. V prvním kole bude hodnoceno:

V kategorii A Svatomartinské - bílé: 111

  • Müller Thurgau: 61
  • Muškát moravský: 34
  • Veltlínské červené rané / Malvasier: 13
  • Cuvée: 3


V kategorii B1 Svatomartinské - Klarety: 3

  • Modrý Portugal / Blauer Portugieser: 1
  • Svatovavřinecké / Saint Laurent: 1
  • Zweigeltrebe: 1


V kategorii B2 Svatomartinské - růžové: 66

  • Svatovavřinecké / Saint Laurent: 47
  • Modrý Portugal / Blauer Portugieser: 8
  • Zweigeltrebe: 9
  • Cuvée: 2

V kategorii C Svatomartinské - červené: 60

  • Modrý Portugal / Blauer Portugieser: 44
  • Svatovavřinecké / Saint Laurent: 13
  • Cuvée: 3

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...