V druhém kole senátních voleb má nejvíce kandidátů ČSSD

Praha, 13. října 2012 (MEDIAFAX) - V druhém kole voleb do horní komory parlamentu bude mít nejvíce zástupců sociální demokracie, která podle průběžných výsledků postupuje v 23 obvodech, z toho v 11 z prvního místa. Potřebných 50 procent pro získání senátorského křesla v prvním kole se nepodařilo získat žádnému z kandidátů.

senat2

Nejblíže k 50procentní hranici se dostal Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se průběžně těší podpoře kolem 47 procent voličů na Vsetínsku. Hranici 40 procent hlasů pravděpodobně pokoří ještě Petr Vícha (ČSSD) v obvodu Karviná, Božena Sekaninová (ČSSD) na Prostějovsku a v Teplicích Jaroslav Kubera (ODS).

Nejčastějším duelem druhého kola bude pravděpodobně souboj kandidátů ČSSD a komunistů, který se dá očekávat v 10 z 27 volebních obvodů. Druhým nejčastějším střetem budou opět politici levicové ČSSD, tentokrát však proti kandidátům vládní ODS (šest obvodů).

Z kandidátů mimoparlamentních stran se dařilo Jiřímu Šestákovi (STAN a Hnutí občanů pro Budějovice), který se na Českobudějovicku utká v druhém kole s Janem Látkou (ČSSD). Do další volby rovněž postoupil Libor Michálek (koalice KDU-zelení-piráti), ten se utká se Stanislavem Křečkem (ČSSD). Na Chrudimsku nejspíš postoupí nezávislý kandidát Jan Veleba, proti němu Tomáš Škaryd (ČSSD). Na Šumpersku lidé do dalšího kola poslali kandidáta bez politické příslušnosti Zdeňka Brože a v Ostravě Leopolda Sulovského (Ostravak). Úspěch v prvním kole voleb zaznamenal také nezávislý kandidát Tomio Okamura (Zlín) a kandidátka zelených Eliška Wagnerová, která se v Brně v souboji dvou žen utká se Stanislavou Slavíkovou (ČSSD). Posledním úspěšným kandidátem neparlamentní strany je již zmíněný Jiří Čunek ze Vsetína.

Určitého zlomu v senátních volbách se dočkal obvod Praha 2, v němž vůbec poprvé v historii samostatné České republiky zvítězil komunistický kandidát, konkrétně Jiří Dolejš s 22,05 procenta, utká se s političkou ODS Danielou Filipiovou (21,71 procenta).

Volební účast překročila 35procentní hranici. Druhé kolo voleb, které rozhodne o jménech 27 senátorů, se uskuteční příští týden.

Jan Soukup, foto: archiv Senátu PČR

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...