Město Brno zaplatí za ztrátové fotbalisty Zbrojovky 5,6 milionu korun

Brno, 15. května 2012 (MEDIAFAX) - Brněnské městské zastupitelstvo schválilo v úterý dotaci 5,6 milionů korun fotbalové Zbrojovce, peníze může druholigový klub použít na úhradu provozních nákladů na svém stadionu v Králově Poli. Bez finanční injekce magistrátu by klub skončil rok s více jak šestimilionovou hospodářskou ztrátou. Zbrojovka chtěla po zastupitelstvu 6 274 500 korun. Žádost podložila přehledem předpokládaných letošních nákladů a příjmů.

1FC_Brno-Zbrojovka-travnik250

Fotbalisté podle dokumentu předpokládají, že náklady na provoz stadionu vyšplhají letos na 9 765 500 korun, předpokládané příjmy plánují jen ve výši 3 491 500 korun. Klub tedy letos vykáže hospodářskou ztrátu 6 274 500 korun, kterou také fotbalisté na zastupitelstvu v plné míře nárokovali.

Nejvyšší rozpočtovou částkou klubu jsou náklady na mzdy zaměstnanců. Spolu s pronájmem externích sportovišť vyjdou letos Zbrojovku na tři miliony korun. Služby spojené se zápasy spolknou další dva miliony korun. Zásadními výdajovými položkami jsou také úhrady za elektřinu a vodu - za obě média vydá klub 1,5 milionu korun. Plyn vyjde na čtvrt milionu, opravy a údržba stadionu si podle kalkulace vyžadují více jak půlmilionové náklady. Dalšího půl milionu korun má Zbrojovka zaplatit za roční nájemné stadionu, za dresy a kopačky hodlají fotbalisté vydat letos 302 tisíc korun.

Materiál a nářadí nutné k údržbě hřiště přijde Zbrojovku ročně na 150 tisíc korun, benzín a nafta do sekaček trávy a traktorů má stát 290 tisíc korun. Náklady na údržbu sportovních zařízení vyčíslili kluboví ekonomové na půl milionu korun, pojištění stadionu a jeho zařízení vyjde na 100 tisíc korun.

Zbrojovka započítala do žádosti o dotaci i náklady na ubytování hráčů, které přijdou na 40 tisíc korun nebo půlmilionové úhrady rozhodčím. Nárokovala rovněž proplacení šedesáti tisíc korun za lékařské prohlídky mladých fotbalistů.

Při devítimilionových výdajích přitom počítá Zbrojovka pouze asi s třetinovými příjmy. Prodej vstupenek, programů a permanentek by měly do klubové pokladny přinést 1,5 milionu korun, reklamní práva prodají fotbalisté sponzorům za necelé dva miliony korun.

Zbrojovka, nejslavnější fotbalový klub v jihomoravské metropoli, má 350 členů, 130 z nich je dospělých, zbytek hraje fotbal v mládežnických kategoriích.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Slávek 2012-05-16 08:01
No to je povedená taškařice... Nechápu, proč jako plátce daní z nichž město žije musím přispívat profesionálnímu klubu tudíž soukromníkovi, který je jeho vlastníkem takovou nehoráznou sumu peněz. Fotbal mne nezajímá a jsem nucen jej podporovat. Na druhé straně si město stěžuje, že nemá na zaplacení nových trolejbusů, které zajišťují veřejnou službu.
Slávek
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...