Fléda v březnu: kultovní Britové, slovenští indie i čeští metalisté

Brno, 2. března 2016 - Nejatraktivnější měsíc jarní klubové sezóny věnuje Fléda zahraničním audiovizuálním umělcům i československým kapelám. K nezapomenutelným zážitkům budou rozhodně patřit vystoupení britských projektů IAMX (7. března) a Cabaret Voltaire (18. března), jež významně ovlivňují podobu elektronické hudby a svéhlavým způsobem posouvají její hranice.

fleda-brezen-collage

Mladé talenty v březnovém programu zastoupí slovenské indie kapely Billy Barman a Puding Pani Elvisovej. Exkurzi do historie a současnosti českého metalu pak nabídnou stálice Hentai Corporation, Vladivojsko či Insania.

Britský zpěvák Chris Corner alias IAMX zavítá do Brna 7. března v rámci tour k novému albu Metanoia. Audiovizuální umělec odstartoval svou sólovou kariéru před jedenácti lety vydáním debutu Kiss+Swallow, odkdy se projevila jeho jasně daná estetika, postavená na noirové skličující atmosféře s až teatrálně vypjatými momenty. „Hudební performance odkazující na Depeche Mode nebo The Cure tentokrát Chris Corner postaví na minimalistické produkci, bicích automatech, syntezátorech a smyčkách samplů. Oproti předešlé tvorbě je album Metanoia daleko osobnější a soustředěnější, takže se návštěvníci mohou těšit na vrstevnatý zvuk a neoposlouchanou dimenzi elektronické hudby,“ dodává Veronika Duchoňová z klubu Fléda.

Dalším významných hostem ze světové electroscény bude v 18. března Richard H. Kirk /UK/, zakládající člen hudební formace Cabaret Voltaire, a zakladatel hudebního labelu Mute, Daniel Miller. „Cabaret Voltaire (UK) je jedna z nejvlivnějších kapel experimentální, industriální či postpunkové scény všech dob. Vznikli v roce 1973 a už tehdy předběhli svou dobu a posunuli hranice taneční hudby i plnokrevné avantgardy,“ dodává Duchoňová. Ve stejný den vystoupí na Flédě v rámci festivalu Itch My HaHaHa i Daniel Miller (UK), DJ a zakladatel labelu Mute, který v minulosti otevřel bránu do světa kapele Depeche Mode a dnes zastupuje hudebníky, jako jsou Swans, Erasure a New Order. Přehlídku alternativní elektroniky doplní na festivalu také projekty HuJo (US) a Fiordmoss (CZ/NO).

V březnovém programu se Fléda věnuje také mladým slovenským talentům. Už 9. března pódium rozezní ironický elektropop košické kapely Puding Pani Elvisovej, která je aktuálně s albem „Tektonická platna“ nominovaná na slovenskou Desku roku. O tři týdny později se v Brně představí indierock kombinovaný s retrem a lidovými prvky v podání formace Billy Barman /SK/. Výrazné duo je oceňované hlavně díky schopnosti provést publikum od romanticko-melancholické hudební poezie do nespoutané taneční vřavy. Pro příznivce metalu pak klub naplánoval hned dva speciální večery. Na 10. března chystají zběsilou jízdu thrashoví klasici Debustrol a žánrově nezařaditelní Hentai Corporation. Specifický crossover tvrdých kytar s moderními syntezátory si návštěvníci mohou vychutnat 19. března s kapelou Insania a mladým metalovým projektem Vladivojsko.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...