Živý přenos Tramvaje do stanice Touha ve Scale

Brno, 16. září 2014 - NT Live opět poskytne řadě diváků jedinečnou možnost, jak zhlédnout představení, na které v Londýně velmi rychle došly lístky. Přímý přenos z otáčivého jeviště Young Vicu, opatřený českými i anglickými titulky, uvede v úterý 16. září v 19.45 hodin kino Scala v Brně.

Film-policko

Nová inscenace Tramvaje do stanice Touha se dokonce stala nejrychleji vyprodaným představením v historii divadla Young Vic. Zásluhu na tom mělo jistě i její hvězdné obsazení čítající Gillian Anderson proslavenou rolí agentky Scullyové ze seriálu Akta X a Bena Fostera, stálice americké nezávislé filmové scény (loňský hit MFF KV Ain‘t Them Bodies Saints nebo beatnická biografie Zbav se svých miláčků). Mistrovského kusu Tennesseeho Wiliamse, který ve 40. letech proslavil Marlona Branda, se navíc chopil nekonvenční vizionář Benedict Andrews.

Syrové drama na otáčivém jevišti
Druhý divadelní hit významného amerického dramatika Tennesseeho Williamse (Kočka na rozpálené plechové střeše) je známý  i díky čtyroscarové filmové adaptaci Elii Kazana z roku 1951 s Marlonem Brandem a Vivien Liegh. V době jeho premiéry už byla hra o střetu psychicky labilní jižanské krásky Blanche s jejím brutálním švagrem Stanleym ověnčena Pulitzerovou cenou. Vypjaté syrové drama patří dodnes mezi oblíbené kusy světových divadel. Mimořádně oblíbené je i její současné provedení v  Young Vicu, nevelkém divadle nedaleko National Theatre. Původně se tam Tramvaj měla hrát do 6. září, kvůli velkému zájmu ale svou derniéru o dva týdny odložila. Od jiných verzí se tato odlišuje přenesením děje ze 40. let do současnosti a především tím, že se odehrává na otáčivém jevišti, které podle kritiků umocňuje spirálu šílenství, do něhož se Blanche propadá.

Životní výkon Gillian Anderson
Inscenaci iniciovala sama Gillian Anderson, americká herečka usazená v Británii, která si Blanche chtěla už dlouho zahrát. Kromě toho také už nějakou dobu toužila spolupracovat s Benedictem Andrewsem, dvaačtyřicetiletým Australanem s pověstí nekonvenčního vizionáře. Ten už v Young Vicu zaujal inovativní produkcí Čechovových Tří sester, která se odehrávala na scéně pokryté hroudou hlíny a postupně odklízenými stolky. V ní se objevila i mladá talentovaná Vanessa Kirby (Lásky čas, Nadějné vyhlídky pro BBC), kterou nyní Andrews obsadil do role Blanchiny sestry. Je to ale právě Gillian Anderson, kterou kritici z herců nejvíc chválí – podle některých se jedná o nejlepší výkon její kariéry, čítající kromě devíti sezón a dvou filmů Akta X i nový úspěšný krimi seriál The Fall.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...