Kino Scala uvede hru Frankenstein, divadelní hit Dannyho Boylea

Brno, 9. listopadu 2013 – V pondělí 11. listopadu 2013 dostanou brněnští diváci možnost konečně se potkat na plátně s Frankensteinem z Londýna. Kino Scala uvede záznam velkého diváckého hitu – představení Frankenstein v režii oscarového Dannyho v hlavních rolích s Benedictem Cumberbatchem a Jonny Lee Millerem.

Film-a-klapka-01

Oba herci získali za své role v tomto představení britskou nejcennější hereckou trofej Olivier Award. Stejné ocenění připadlo také Bruno Poetovi za nejlepší světelný design.
V sezóně 2013/14 oslavuje National Theatre 50. výročí založení. První představení se zde odehrálo 22. října 1963, a to Hamlet v režii Laurenece Oliviera, prvního uměleckého šéfa divadla. V rámci oslav reprízuje National Theatre své největší divácké hity cyklu NT live, mezi které bezesporu Frankenstein patří.

V Praze již několikrát vyprodané představení se konečně dostává i na plátno brněnského kina. Představení je jedinečné režijně-hereckým přístupem, který si Boyle vymyslel. Představitele dvou hlavních rolí – Viktora Frankensteina i Monstra – nechal v rolích alternovat. Oba dva si tedy zažili pocity, výšky i pády stvořitele i stvořeného, vyvoleného i zatraceného, soudce i odsouzeného. Na vzájemné nevyhnutelné přitažlivosti, na osudovém propojení, na nechtěném zrcadlení jednoho v druhém postavil Boyle princip celé inscenace.

Ta je pak dokonalou souhrou všech divadelních složek. Scénář Nicka Deara je veskrze současný, z gotické děsuplné novely Mary Shellyové se na jevišti stává příběh člověka krutě se konfrontujícího s odpovědností za sebe a své činy. Ohromující steam-punková výprava Marka Tildesleyho, kouzelné svícení Bruna Poety, herecké výkony a v neposlední řadě i hudba taneční skupiny Underworld vytváří na scéně kompaktní, sevřený a výjimečný divadelní tvar.

Představení Frankenstein mělo v Londýně premiéru 5. února 2011. Hrálo se v největším sále National Theatre (Olivier Theatre s kapacitou 1160 míst) do 2. května 2011 a po celou dobu bylo vyprodané. V rámci NT Live pak v březnu 2011 obě verze vidělo více než 100 tisíc diváků po celém světě. Poté se na diváckou žádost několikrát reprízovalo.

Kino Scala uvede představení v obsazení obsazení: Viktor Frankenstein - Jonny Lee Miller, Monstrum - Benedict Cumberbatch. Záznam je uváděn v původním anglickém znění s českými a anglickými titulky.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...