Druhý ročník festivalu Ghettofest zopakoval úspěch bez konfliktů

Brno, 17. června 2013 - Druhý ročník festivalu Ghettofest v sobotu 15. června navštívily dva tisíce lidí a podařilo se tak zopakovat úspěch prvního ročníku. Desetihodinový program proměnil ulice tzv. brněnského „Bronxu“ ve festivalový areál plný umění, mezilidského i interkulturního propojování a pohodové atmosféry. Také letos se totiž festival odehrál zcela bez konfliktů, za vysoké účasti místních Romů i ostatních obyvatel nejen z města Brna.

ghetto-fest-brno-2013

Velký zájem byl letos nejen o hudební program, ale také o odborné části festivalu -  diskuze, prohlídky lokality i stálé expozice Muzea romské kultury nebo dokumenty. „Na všechny části odborného programu jsme měli plně obsazenou kapacitu,“ říká koordinátor odborné části, David Oplatek a dodává: „Naším tématem byla letos minulost „Bronxu“, na které se výrazně podepsaly celé dějiny 20. století.“

Spontánně vznikla také prohlídka bývalé káznice na ulici Bratislavská, kterou město plánuje přebudovat na Kreativní centrum, s nímž festival Ghettofest spolupracuje. Letos se na její zeď promítala 3D projekce a jako vzpomínka na festival na ní po půl roku budou viset velkoformátové fotografie, které vznikly ve spolupráci s americkou nadací InsideOut Project. „Fotografie nesou společný název Oči ghetta a jsou působivým monumentem, který upozorňuje na to, že „Bronx“ není zdaleka jen romskou lokalitou, říká umělecký ředitel festivalu, Pavel Strašák.

O bezpečnost na festivalu se staraly desítky dobrovolníků, připravená byla také policie, ale žádný konflikt se neodehrál, nedošlo k jediné krádeži a zásahů policie proto nebylo třeba. „Dokazuje to, že „Bronx“ není ani zdaleka jen místem, kde se Brňané musí bát,“ uvádí koordinátorka programu, Šárka Kropáčková.

„Letošní účast byla o něco nižší než v loňském roce,“ shrnuje návštěvnost mluvčí festivalu  Alica Heráková. „Rozpočet na kapely i propagaci byl minimální,“ vysvětluje. „Přesto se nám podařilo naplnit program kvalitními koncerty i vystoupeními a namísto placené propagace jsme využívali prakticky pouze facebook,“ dodává.

„Příští ročník otevírá nové možnosti, máme podněty od místních lidí, kteří nabídli svou pomoc a chtějí se do organizace zapojit,“ říká mluvčí festivalu. „Dokazuje to pro nás, že Ghettofesti si po dvou ročnících našel v lokalitě svoje místo. Už letos bychom se bez spolupráce s místními organizacemi, podnikateli a veřejnou správou neobešli. Také díky nim jsme mohli realizovat výjimečnou akci s výjimečnou atmosférou. Všem partnerům, účinkujícím a návštěvníkům tak patří náš velký dík,“ uzavírá.

Festival Ghettofest 2013 v číslech: 

·    10 hodin programu
·    2000 návštěvníků
·    40 organizátorů - dobrovolníků
·    13 tanečních vystoupení
·    8 koncertů
·    Workshopy, diskuze, výstavy, dokumenty, taneční battle, módní přehlídka, videomapping
·    Prohlídky lokality, Muzea romské kultury a bývalé káznice

(red), foto: František Zemek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...