Kaple brněnské káznice se rozjasní adventní mší

Brno, 9. prosince 2018 – Je to už půl století, co se v kapli bývalé káznice na Cejlu konaly pravidelné bohoslužby, které započaly již v 18. století. Přesně 58 let poté navazuje spolek Tripitaka projektem Barvy brněnského Bronxu na duchovní tradici bohoslužeb. V neděli 9. prosince od 18 hodin káznici rozjasní adventní mše.

mse liturgie kaznice

Káznice má výrazný genius loci, který můžeme z hlediska toho, co v ní probíhalo, chápat v různých souvislostech. Ale nemá jen polohu tragikou, ale i kontemplativní, duchovní a v podstatě očistnou. Můžeme tento neobyčejný prostor vnímat jako místo naděje, setkání člověka s člověkem a duchovním přesahem.

Ve vězeňské kapli probíhaly pravidelné bohoslužby od roku 1779, kdy byla vysvěcena. Od roku 1795 do roku 1819 zde působil jako duchovní Tomáš Fryčaj, představitel první generace obrozeneckých buditelů v Brně. Pro kapli byl roku 1858 ulit zvon zasvěcený Josefu Kalasánskému, v našem prostředí neobvyklý počin, protože se dosud nenašel zvon s podobným zasvěcením. Duchovní linka se přestřihla nuceným odchodem kněží v roce 1950.

Spolek Tripitaka a komunitní projekt Barvy brněnského Bronxu chce ve spolupráci s organizací TIC a místními obyvateli znovu nasytit prostor liturgickou a očistnou atmosférou a zahájit pravidelné duchovní rituály, které by probíhaly jednou za měsíc. Křesťanské liturgie se tak budou střídat s rituály jiných náboženských organizací či spolků. Druhou adventní mši bude celebrovat publicista a dokumentarista Jan Hanák ve spolupráci s farností na Starém Brně.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...