TIC Brno zpřístupní veřejnosti Káznici na Cejlu

Brno, 30. března 2022 - TIC BRNO zpřístupní Káznici na Cejlu široké veřejnosti - od dubna nabízí její prohlídky zcela zdarma. Její historie sahá do roku 1770, kdy zde byla dvorským dekretem zřízena káznice pro celou Moravu. Rozsáhlá, původně čtyřkřídlá stavba, je už dlouho pohlcená okolní zástavbou, ale v době vzniku stála v místech, kde končily poslední domy na předměstí.

Byvala Kaznice na Cejlu foto Jan Vrba 1

Prostory Káznice využili například i filmaři při natáčení kontroverzního filmu Nabarvené ptáče. Ve filmu představuje sirotčinec, kde se na chvíli ocitne hlavní hrdina. Zajímavou shodou okolností je, že sirotčinec bylo i její původní využití v letech 1778-1784, než se do vězení nastěhovali trestanci ze Špilberku. Nejtemnější období přišlo s obdobím protektorátu a poté po roce 1948, kdy zde bylo internováno a popraveno velké množství politických vězňů. Káznice zde byla do roku 1956 a zájemci si nyní mohou toto místo s neopakovatelným geniem loci prohlédnout po předchozí rezervaci s výkladem průvodce zdarma. Vstup je třeba rezervovat dopředu online nebo v infocentrech TIC BRNO.

Termíny: 9.4., 23.4., 7.5. a 21.5. ve 14.00 a 15.00

Byvala Kaznice na Cejlu foto Jan Vrba 3

Foto: Jan Vrba


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF