V plném spektru aneb Fotografie 1900 – 1950 ze sbírky Moravské galerie v Brně

Brno, 31. října 2011 - Záměrem výstavy V plném spektru. Fotografie 1900-1950 ze sbírky Moravské galerie v Brně je představit hlavní okruhy fotografie z uvedeného období. Na třista vystavených prací znázorní vazby ve vzájemné komunikaci fotografů z povolání, amatérů, členů uměleckých skupin, fotografů pracujících pro tisk, módu a reklamu i dokumentaristů spolupracujících s institucemi historické paměti a lidových tradic.

imageGen250

Vedle avantgardní fotografie, jejíž soubor je v Moravské galerii v Brně mimořádně významný, bude vystavena i tradičnější tvorba určená pro fotografické salony a fotografie sledující společenskou problematiku, životní styl a ikonografi i doby. Centrální pozornost výstavy bude věnována způsobům vidění světa ve fotografických oborech, hnutích a stylech a jejich společenskému vlivu. Jednotícím a hlavním motivem budou způsoby, jakými fotografie objevovala a "definovala" svět a zároveň sama sebe, společenské aspekty těchto procesů a jejich vzájemné vztahy.

V průběhu půlstoletí totiž fotografie získala nové funkce zejména v souvislosti se socializací zjednodušené fotografické techniky a rozvojem tisku. Radikálně se tak rozšířilo její společenské působení. Časové vymezení vystavených prací je dáno nutností souvisle ukázat uměleckou fotografii, která jako hnutí vznikla nedlouho před rokem 1900 a kvůli níž byla "Sbírka umělecké fotografie Moravské galerie v Brně" založena. Rok 1950 je mezníkem především kvůli politickému převratu roku 1948. Vedle fotografů prezentovaných na zahraničních výstavách se na výstavě představí neprávem opomíjení tvůrci konzervativnějšího zaměření a dokumentaristé.

V-Plnem_spektru-fotografie1900-1950-kolaz600
Výstava v této koncepci umožní nový vhled do kultury první půle meziválečného období. Vybrané fotografie nebudou reprezentovat jen jednotlivé tvůrce, nýbrž především "modely" použití média fotografie. Sbírkové originály takových autorů, jakými byli František Drtikol, Jaromír Funke, Vladimír Jindřich Bufka a další, budou doprovázet ukázky časopisů, katalogů, inzerce, publikací, propagačních a reklamních materiálů či nálepek na fotografiích.

Výstava, jejímž kurátorem je Antonín Dufek, bude přístupná v budově Pražákova paláce v Brně od 4. listopadu 2011 do 5. února 2012. Vstupné: 80/40 Kč, rodinné 170 Kč, skupinové 30 Kč na osobu.

Vernisáž výstavy se koná 3. 11. 2011 v 17 hodin.

Zdroj: Moravská galerie v Brně, foto: archiv MG, koláž: Václav Buk


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...