Známí francouzští Gipsy Kings vystoupí v brněnském Rondu

Brno, 12. října 2011 - Gipsy Kings jsou v celosvětovém měřítku jednoznačně nejúspěšnější francouzskou skupinou. Od svého prvního hitu Bamboleo, který vydali v roce 1987, prodali více než 20 miliónů desek, natočili dva hudební filmy a v dalších filmech, například v kultovním snímku Big Lebowski, zněla jejich hudba.

GipsyKingsGipsy_kings_250

Hudba Gipsy Kings vychází z flamenca, světovou popularitu však skupině zajistilo neortodoxní, popové provedení autorských písniček. Svůj hudební styl označují jako Rumba Flamenca Camargue z jižní Francie.

Kapelu tvoří bratři Reyesové (Nicolas, Canut, Paul, Patchai, Andre) a Baliardové (Tonino, Paco, Diego), potomci španělských cikánských rodin, které uprchly na jih Francie během španělské občanské války. Jose Reyes, otec bratrů Reyesových, byl slavným zpěvákem flamenca; zpíval s kytaristou Manitas de Plata a mezi jejich obdivovatele patřil např. John Steinbeck, Charlie Chaplin, Pablo Picasso, Miles Davis či Salvador Dalí.

Za svou více než dvacetiletou kariéru vydali 18 desek včetně výběrů největších hitů. Kromě zmíněného hitu Bamboleo si mnozí jistě vybaví také písně Volare či Baila Me. V březnu 2004 vydali album Roots, ve kterém se po mnoha letech obešli bez bicí soupravy, elektrické basy a syntezátorů. Muzikanti se tímto albem vrací ke svým kořenům, k jednoduchým, ale přesto působivým písním. V září 2006 skupina vydala prozatím poslední desku s názvem Pasajero, na které se nachází 14 písniček.

Pro někoho jsou věhlasní, pro někoho "notoricky známí". Nepopiratelné je, že jsou snad nejznámější - a samozřejmě i komerčně velmi úspěšnou hudební skupinou, která vychází z romských hudebních tradic. České publikum mohlo shlédnout jejich vystoupení poprvé 2. května 2004 na festivalu United Islands of Prague v T-Mobile Areně a pak 3 roky poté, v roli hlavní hvězdy festivalu Colours of Ostrava v roce 2007.
Nyní přijíždějí na svůj jediný koncert v České republice v říjnu 2011. Brněnskou halu Rondo až po střechu zaplní žhavý jižanský temperament a můžete si být jistí, že vás nenechá v klidu. I s přibývajícím věkem to těmto pánům hraje pěkně svižně a z každého úderu do strun cítíte neskutečnou energii.

Koncert se uskuteční v brněnské hale Rondo 21. října 2011 od 19 hodin a vstupenky na toto výjimečné a jediné vystoupení v České republice startují na ceně 690 Kč, exkluzivně v předprodejní síti Ticketportal.

Více se o skupině můžete dozvědět na www.gipsykings.com.

red


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...