Lékárnice z Brna nedovoleně odebírala léky na výrobu pervitinu

Brno, 26. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Až desetileté vězení hrozí jednačtyřicetileté provozovatelce lékárny z Brna, která nedovoleným způsobem nakládala s léčivými přípravky. Na recepty pacientů připisovala další léky, aniž by je vydala, sdělila ve čtvrtek krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. Na podivné praktiky lékárnice upozornil policii Státní úřad pro kontrolu léčiv. "Kriminalisté prověřováním zjistili, že žena na předkládané recepty připisovala další položky, které pacientům lékař nepředepsal," uvedla Vedrová.

leky

Dopsané léky byla zejména hypnotika a uklidňující přípravky jako Lexaurin, Stilnox nebo Zolpinox. "Lékaři nám potvrdili, že předpisy obsahovaly pouze jednu položku a byly vytištěné z počítače. Provozovatelka přesto pod natištěný lék rukou dopsala další," dodala mluvčí. Podle dalšího zjištění lékárnice řádně nezaevidovala téměř 1000 balení Modafenu a Nurofenu Stopgrip, které obsahují pseudoefedrin potřebný k výrobě pervitinu. "Společně se svým manželem odebírala tato léčiva na svá jména i několikrát denně. Společně v rozporu s právními předpisy tak za čtyři měsíce odebrali 460 těchto léků proti chřipce," sdělila Vedrová.

Dodala, že žena se do křížku se zákonem dostala už v roce 2008, kdy vystavovala fiktivní lékařské recepty. Tehdy soud podmíněně zastavil její trestní stíhání. Za přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a za výrobu a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu hrozí ženě až desetileté vězení. Obviněná je stíhaná na svobodě.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...