Policie zřejmě dopadla mladíky, kteří o Silvestru odpálili v centru kulovou pumu

Brno, 3. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Policie s největší pravděpodobností odhalila totožnost mladíků, kteří při silvestrovských oslavách na náměstí Svobody v Brně odpálili takzvanou kulovou pumu. V úterý podávalo na policejní služebně k incidentu vysvětlení několik lidí, řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. "Právní kvalifikaci skutku stanoví vyšetřující kriminalista až na základě znaleckého posudku a analýze videozáznamů. To potrvá několik týdnů," řekl Šváb s tím, že o výsledku vyšetřování bude potom policie informovat.

pyrotechnika250

Policista zároveň poděkoval veřejnosti za spolupráci při pátrání po lidech, kteří životu nebezpečnou rachejtli veřejně odpálili. "Další svědectví již nebude zřejmě zapotřebí," dodal Šváb. Zjevně podnapilí mladíci odpálili nebezpečnou třaskavinu zařazenou do 4. třídy nebezpečnosti výbušnin uprostřed centrálního brněnského náměstí v přítomnosti řady lidí. Jen shodou okolností se nikomu z přihlížejících nic nestalo. Mládenci se pak odpálením bomby sami pochlubili zveřejněním videozáznamu na sociálních sítích.

Podle expertů na trhaviny se však mladí muži dopustili nejméně trestného činu obecného ohrožení - třaskavina takového kalibru je totiž svým účinkem srovnatelná s vojenským obranným granátem a na její držení je třeba zvláštní povolení.

Policie bude podle Švába zároveň zjišťovat, kde mladíci výbušninu koupili. Podobná nepovolená pyrotechnika se běžně objevovala před silvestrem například u asijských stánkařů u brněnského hlavního nádraží. Není proto vyloučeno, že ji doma může mít celá řada lidí. 

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...