Policie odhalila ilegální obchod se štítky potvrzujícími pravost softwaru

Brno, 14. září 2011 (MEDIAFAX) - Policie ve spolupráci se společností Microsoft odhalila v Brně nelegální obchod s takzvanými COA štítky potvrzujícími pravost softwaru, brněnská společnost prodala téměř 200 počítačů s nelegálními programy od Microsoftu. Ve středu o tom informoval Vladimír Komjati z Microsoft Czech Republic.

software

COA štítky jsou certifikáty pravosti softwaru určené pouze výrobcům, kteří jejich nalepením na počítač potvrzují, že instalované programy jsou legální. Brněnská společnost C.T. (vzhledem k soudní dohodě jsou uvedeny pouze iniciály - pozn. red.) zabývající se už více než deset let distribucí výpočetní techniky se však zhruba k pěti tisícům COA štítků dostala přes černý trh. Následně je přeprodávala jak samostatně, tak i nalepené na počítačích s nainstalovaným nelegálním software Windows XP Home od společnosti Microsoft.

"Nevěděli jsme, že děláme něco nelegálního. Dodavatel, který nám COA štítky nabízel, nás ujišťoval, že za licence spojené se štítky bylo řádně zaplaceno, a že vše je v naprostém pořádku. Celé se to tak zdálo jako velmi výhodný obchod. Velmi nás pak překvapilo, když k nám přišla na prohlídku policie," vymlouval se jednatel společnosti C.T.

Společnost na sebe upozornila nabídkou "podkladových licencí", kterou zachytili partneři společnosti Microsoft ve Velké Británii. Podezřelé byly především nízké ceny neodpovídající cenám legálních produktů a rozsah mnoha stovek nabízených kusů. Na základě kontrolního nákupu sta kusů štítků provedeného na počátku roku 2010 a šetření bylo zjištěno, že jde o COA štítky francouzského výrobce počítačů Highway, který v roce 2005 zkrachoval. Poté se část těchto štítků, které měly být odeslány k likvidaci, dostala na černý trh.

Na základě zjištěných informací bylo podáno trestní oznámení a následně provedena policejní prohlídka provozovny a kanceláří společnosti C.T. a dalších společností, které se na distribuci štítků podílely. V rámci prohlídky zadržela policie nejen samostatné štítky, ale i přibližně stovku notebooků s nelegálními kopiemi softwaru od Microsoftu, na nichž byly COA štítky již nalepeny. Policie rovněž zjistila, že téměř dvě stovky podobných počítačů už byly prodány koncovým uživatelům.

Filip Sušanka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...