Nejlepším místem pro podnikání na jižní Moravě je Brno

Brno, 8. března 2023 - Statutární město Brno je nejlepším městem z hlediska podnikatelského potenciálu v celém Jihomoravském kraji. Podnikání se daří velmi dobře také v Moravském Krumlově a Hodoníně. Srovnávací výzkum Město pro byznys, který hodnotí všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice a 22 městských částí Hlavního města Praha, vyhodnocuje analytická agentura Datank. Regionální výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí ČR.

brno panorama az tower

V Brně se to podnikáním jenom hemží
Moravská metropole má v kraji ze všech obcí s rozšířenou působností největší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, a to ať už se jedná o firmy, tak o živnostníky. Vysoce nadprůměrný je tu rovněž podíl firem s více než 250ti zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Rozvoj podnikání bezesporu podporuje výborné dopravní spojení.

V Brně se hodně staví, o čemž svědčí v regionu největší počet dokončených bytů v přepočtu ku meziroční změně počtu obyvatel. Město vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti veřejné dopravy a také kultury. V rámci Jihomoravského kraje byly jako nejlepší vyhodnoceny rovněž webové stránky města z pohledu podnikatele. Ten na nich najde všechno, co potřebuje pro komunikaci s veřejnou správou, ale i mnoho další užitečných informací a odkazů.

podnikatele jihomoravsky kraj oceneni

„Jsem za ocenění velmi rád, protože ve jmenovaných kritériích se Brno i oproti předcházejícím letům zlepšilo. Velmi mě těší ocenění webových stránek z pohledu podnikatele. Máme úplně nový web určený pro podnikatelské prostředí, výzkum a koncept smart city. A uvidíme, jak dopadneme v celostátním kole. Pro podnikatele máme několik projektů, které se už nyní realizují. Jsou to například podnikatelské mise, máme také podporu inovativního podnikání. Myslím si, že spolupráce s podnikatelskou sférou v Brně jednoduše funguje,“ říká vedoucí odboru strategického rozvoje a spolupráce města Brna František Kubeš.

Moravský Krumlov dokáže čerpat dotace, Hodonín myslí na elektromobilitu
Rozvoj podnikatelského prostředí v Moravském Krumlově může těžit z nadprůměrného počtu uchazečů o zaměstnání v přepočtu na obyvatele. Nárůst počtu obyvatel je příslibem rozvoje podnikání i do budoucna. Moravský Krumlov má především v rámci kraje vůbec nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích obce a také nejvyšší podíl dotací na celkových příjmech. Vyzdvihnout je třeba nadprůměrné výsledky v mystery testování, které prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a rychlost odpovědí živnostenských úřadů.

Bronz získává na jižní Moravě město Hodonín, které se může pochlubit vysokým počtem právnických osob, dále vysoce nadprůměrným počtem dobíjecích stanic pro elektromobily, a to i v přepočtu na množství firem. Místní radnice věnuje pozornost oblasti vzdělávání a sportu, alespoň o tom svědčí nadprůměrné výdaje právě do těchto oblastí. Při srovnání s ostatními má Hodonín velmi vysoký počet úředních hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale nejen ani, vyřídit vše potřebné.

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Leden 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF