Brno vybuduje novou třídící linku, pomůže lepší recyklaci komunálního odpadu

Brno, 11. listopadu 2019 – Brněnští radní schválili záměr výstavby nové linky na dotřiďování plastových a papírových odpadů, která by měla výrazně přispět k lepší recyklaci a materiálové využívání komunálních odpadů. Nová linka má vzniknout v areálu společnosti SAKO.

recyklace tridici linka

„Město Brno dlouhodobě buduje strategii smysluplného a ekonomického nakládání s komunálními odpady, tak aby byl odpad v maximální možné míře využíván materiálově nebo energeticky a zároveň, aby všechny činnosti dávaly i ekonomický smysl,“ říká náměstek pro životní prostředí Petr Hladík.

Linka na dotřiďování papíru a plastu bude jedna z nejmodernějších v České republice díky poloautomatickému provozu, který zahrnuje technologie částečně nahrazující ruční dotřiďování odpadu. Podstatou navržené moderní technologie třídění jsou optické senzory, které dokáží na principu lomu světla automaticky rozlišit a oddělit různé druhy odpadů a to velmi efektivně. Čistota a kvalita vytříděného materiálu hraje důležitou roli při jeho následném zpracování a má zásadní vliv na kvalitu recyklovaných výrobků. Dalšími automatizovanými prvky linky bude podavač a rozdružovač odpadu, balistický separátor a separátory kovů.

„Výstavba nové moderní linky vyřeší i přes výrazný růst mezd přetrvávající nedostatek pracovníků na ruční třídění odpadu, navýší počet provozních hodin s rezervou až na 3 směny a především technologie dosáhne vysoké kvality vytříděných komodit,“ uvádí předseda představenstva SAKO Filip Leder. Stávající ruční třídění odpadu není efektivní, dochází k velké chybovosti a je nutný velký počet zaměstnanců. „Občané Brněnského regionu odpad třídí velmi dobře a úkolem společnosti SAKO je tento materiál zpracovat tak, aby co největší množství bylo předáno ke skutečné recyklaci,“ dodává Filip Leder.

Množství vytříděných komunálních odpadů občany a firmami v Brně se neustále zvyšuje, např. plastových odpadů se vytřídí 3krát více než v roce 2012. Moderní způsob zpracování a třídění odpadu, který připravuje SAKO, minimalizuje množství zbytkového odpadu a výrazně přispívá k větším možnostem materiálového využití odpadů, což je hlavní cesta, kterou Evropská unie prosazuje.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...