E.ON daroval VUT již 3,6 milionu na výbavu laboratoří a učeben

Brno, 18. května 2019 - Energetická společnost E.ON dlouhodobě podporuje vysoké školy v Česku. Financuje vzdělávací projekty a zejména přístrojové vybavení učeben i laboratoří, které slouží k výuce i výzkumné činnosti. Mezi dlouhodobě podporované školy patří i Vysoké učení technické v Brně (VUT), které jen za loňský rok dostalo 400 tisíc korun a podobnou sumu získává každoročně již od roku 2009. Celkem tak VUT obdrželo od společnosti E.ON částku přesahující 3,6 milionu korun.

Studenti VUT v ucebne sm

„Chceme přispívat ke zvyšování kvality absolventů inženýrského studia a sponzoring funguje jako praktický nástroj, jak alespoň částečně zmírnit podfinancovaný stav českého vysokého školství. Podpora vysokých škol nám zároveň umožňuje kontakt s akademickým světem a přináší možnost získat kvalitní, vysokoškolsky vzdělané odborníky. Vedle finanční podpory školám poskytujeme také studentská stipendia a praktické stáže na různých útvarech. Mladým lidem podáváme také pomocnou ruku při psaní diplomek,“ přibližuje mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Vysoké učení technické využilo loni získané finance na nákup přenosných měřících přístrojů do laboratoří a na vybavení počítačových učeben. „Studenti používají vybavení při laboratorní výuce předmětů z oblasti elektroenergetiky a doktorandi pro výzkumnou činnost v rámci svých disertačních prací. Z prostředků dále hradíme exkurze na zajímavá energetická zařízení, jako je například jaderná elektrárna v Beznau nebo mezisklad vyhořelého paliva ve švýcarském Zwilagu,“ přibližuje za Vysoké učení technické Petr Toman.

Podle Petra Tomana je výuka na vysokých školách Česku obecně podfinancována. „Prostředky vyplácené státem za výuku studentů nestačí na pokrytí příslušných částí platů učitelů, kteří výuku zajišťují. Není tedy prostor pro financování obnovy a rozvoje počítačového nebo laboratorního vybavení. Toto se týká zejména technických oborů, kde v řadě případů náklady na vybudování jednoho laboratorního pracoviště představují částku několik set tisíc až milionů korun. Podobně je obtížné financování exkurzí studentů a doktorandů. Zde hraje podpora ze soukromého sektoru důležitou roli.“


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF