TOP stavby - Brno opět o kousek hezčí

Brno, 21. dubna 2013 - Brno získalo v posledních letech několik nových a zajímavých budov, ale povedla se také řada rekonstrukcí. Mnoho Brňanů i návštěvníků si pochvaluje, že se město zbavilo šedi a oprýskanosti z dob socialismu a začalo být k návštěvníkům přívětivější.

Maximus

S přicházejícím jarem se každoročně snažíme upozornit na některé zajímavé novostavby či rekonstrukce. Možná se vám bude zdát, že výčet není úplný a že náš vzorek není právě reprezentativní, ale stavebnictví, a zejména development není zrovna křišťálově průhlednou koulí, a tak upozorňujeme jen na stavby, jejichž autoři se ke svým dílům otevřeně hlásí a jsou na ně právem hrdi.

Maximus Resort – wellness & spa hotel

K původní budově hotelu Maximus Resort na Brněnské přehradě byl přistavěn komplex nových ubytovacích kapacit, kongresové sály, wellness centrum a spa na ploše dvou tisíc čtverečních metrů, které slouží k individuální relaxaci. Dále byl v tomto jedinečném areálu vybudován nový tenisový Tennis Club Maximus, rozšířena restaurace Portum a postaven nový čtyřdráhový bowling s barem. Autoři (Arch. Design): Ing. arch. Tomáš Zlámal, Ing. arch. Alena Zemanová, Ing. arch. Jiří Vlček, Ing. arch. Stanislav Krčmárik.

Hvězdárna a planetárium Brno

Ocenění Stavba roku 2012 je završením úspěšné rekonstrukce a přestavby brněnské hvězdárny a nedávného dokončení oprav nejstarší části, hvězdářské kopule. Přihlášeno bylo 54 staveb a jedná se o skutečně velmi prestižní ohodnocení, které zviditelňuje nejen Hvězdárnu a planetárium Brno, ale především oceňuje kreativní a odvážný přístup všech realizátorů. Investorem rekonstrukce Hvězdárny a planetária Brno bylo statutární město Brno, architektonický návrh zpracoval ateliér Rudiš-Rudiš architekti, s.r.o., a dodavatelem byla Skanska, a.s., divize Pozemní stavitelství, závod Brno.

Hvezdarna foto Hvezdarna a planetarium Brno

Královopolské tunely

Jednou z dodavatelských firem byla společnost SDS Exmost spol. s r.o., která se podílela na dodávce silnice I/42. Stavba zahrnuje 16 objektů komunikací, 4 mostní objekty, 5 opěrných zdí, 6 objektů protihlukových stěn, 9 vodohospodářských objektů, 15 objektů přeložek elektro, veřejného osvětlení a trolejového vedení, 2 objekty plynu a 3 objekty vegetačních úprav. Stavba se dotýká rozsáhlého území v městské části Žabovřesky. Trasa silnice I/42 tvoří III. městský okruh, je významnou součástí Základního komunikačního systému města Brna a současně je součástí silniční sítě České republiky a dílčí část i mezinárodní silniční sítě E461. Z hlediska celoměstské dopravní struktury zajišťuje velký městský okruh jako celek vnější, tranzitní i cílové mimoměstské a vnitroměstské dopravní cesty a tím výrazně odlehčuje městským komunikacím. Společnost SDS Exmost spol. s r.o. zajišťovala 50 % objemu stavební výroby.

Kralovopolske tunely

Projekt business centra TITANIUM

Nové obchodní centrum TITANIUM právě vzniká na Nových sadech. Toto centrum nabídne nejvyšší kvalitu administrativních budov, které zajistí špičkové pracovní prostředí, a rovněž atraktivní lokalitu v centru Brna. Projekt TITANIUM zahrnuje budovu 1A, paralelně lemující ulici Nové sady, a budovu 1B, která je umístěna za budovou 1A v téměř rovnoběžném uspořádání. Celková pronajímatelná plocha budov činí 24 tisíc metrů čtverečních a obě budovy budou mít sedm podlaží. Projekt výstavby v sobě skrývá také relaxační část v podobě vnitrobloku se zelení, parkem, letními zahrádkami restaurace a kavárny a také vodní plochou. Unikátnost projektu spočívá zejména v umístění, které umožňuje budovám vynikající dostupnost ze sítě běžné městské dopravy, z hlavních uzlů vlakového a autobusového spojení a také výbornou dostupnost z městského obchvatu a dálničních tahů. Plánované dokončení a kolaudace jsou u jednotlivých budov z důvodu postupné výstavby rozdílné. Kolaudace a nastěhování prvních nájemců je pro budovu 1A plánováno v období srpna a září roku 2013 a pro budovu 1B je průběh výstavby směrován k termínu kolaudace a spuštění provozu v prosinci roku 2013.

TITANIUM

Parkovací garáže před Janáčkovým divadlem

Společnost TYMET a.s. staví parkovací garáže v podzemí před Janáčkovým divadlem. Celková kapacita těchto garáží je 393 stání pro osobní vozidla. V druhém podzemním podlaží bude 211 stání, z toho 9 stání pro osoby se sníženou schopností pohybu nebo pro parkování vozidel s kočárky. V prvním podzemním podlaží bude 182 stání, z toho 10 stání pro osoby se sníženou schopností pohybu.

Tymetreal

AZ Tower

AZ Tower, architektonicky a výškově výrazná nejvyšší budova v ČR, 111 metrů vysoká s třiceti nadzemními podlažími vyrůstá v Brně mezi ulicemi Pražákova a Heršpická. Nový objekt nabízí přes dvacet pater kancelářských jednotek, 14 obchodů a 17 luxusních apartmánů. Rovněž zde návštěvníci naleznou restauraci, kavárnu a fitness centrum.

Od prvních architektonických studií je mrakodrap řešený jako nízkonákladová budova. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty budou v Česku zcela jedinečné, budou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat. Unikátní je také systém kombinace přirozeného a nuceného větrání. Jižní fasádu výtahové šachty pokryjí fotovoltaické panely, které budou sloužit jako zdroj elektrické energie.

AZ Tower 4


Projekt realizuje společnost AZ Tower, a.s., developerem projektu jsou společnosti Properity, s.r.o., a PSJ, a.s., generálním dodavatelem stavby je PSJ, a.s., a generálním architektem je ateliér Burian a Křivinka.

Alena Štěpánková

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...