Univerzity a firmy ocenily vítěze soutěže Technology cup

Brno, 28. června 2012 – Centrum pro výzkum, vývoj a inovace (CVVI) ve spolupráci se zástupci akademické a komerční sféry vyhlásilo výsledky letošního ročníku univerzitní technologické soutěže Technology Cup. V technickém muzeu v Brně se sešlo několik desítek mladých lidí, kteří se přihlásili do některé z kategorií soutěže se svými pracemi z oblasti průmyslového designu, bezpečnostních technologií, strojírenství či výpočetní techniky. Hlavní ocenění získal originální architektonický návrh Bioplynové stanice Telč od Františka Nováka z Vysokého učení technického v Brně a Jana Malinovská z Masarykovy univerzity, díky jejíž inovaci lze používat více telefonních čísel v jednom mobilním telefonu. Zvláštní ocenění získal Aleš Vyk z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava za progresívní řešení v oblasti elektronické publikace.

TC_-_vyhlaseni_2

„Technology Cup dává studentům příležitost uplatnit jejich unikátní neotřelé nápady a řešení, získat kontakt na výrobní společnosti, stáže, lepší podmínky pro další výzkumnou práci. Stejně tak je ale prospěšný podnikům, jež se seznámí s mladými talenty, které budou možná v budoucnu zaměstnávat," říká šéf pořádajícího CVVI JUDr. Jan Rakušan. Hlavními komerčními partnery projektu jsou společnosti ETA, Saab a Panasonic.

František Novák a Jana Malinovská se podělili o hlavní cenu 100 000 Kč. Aleši Vykovi věnoval partner projektu, společnost Panasonic, plazmový televizor TX-P42GW30 s úhlopříčkou 106 cm. Soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech v jednotlivých soutěžních kategoriích, obdrželi od pořadatelů bezplatné služby vědeckotechnického parku v hodnotě 30 000 Kč, jež mohou využít například pro rozjezd vlastního podnikání.

„Účast v Technology Cupu pro mě znamená ohromné povzbuzení v dalším studiu," říká Jana Malinovská. „Budu si teď víc věřit a zároveň mám chuť vymýšlet další inovace," dodává. Společný projekt CVVI a partnerských univerzit z Prahy a Brna byl spuštěn v loňském roce, kdy zaznamenal mezi studenty technických univerzit značný ohlas. Tomáš Svoboda z brněnského VUT, který první ročník soutěže vyhrál, mohl díky Technology Cupu rozpracovat svůj projekt unikátního rentgenového přístroje SCIOX do podoby funkčního modelu. „Technology Cup mi umožnil pokračovat v započatém výzkumu a využít zázemí výzkumného týmu společnosti CVVI," říká Svoboda.

Vítězem kategorie Návrh vědeckotechnického parku Milovice se stala Jana Švantnerová z VUT Brno s prací na téma Návrh interiéru VTP Milovice. V kategorii Návrh vědeckotechnického parku Vysočina se na prvním místě umístil František Novák z VUT Brno se svojí výše zmíněnou prací na téma Bioplynová stanice Telč. Nejúspěšnější v kategorii Bezpečnostní studie objektu, sponzorované společností Saab, byly práce Luboše Kučery z Vysoké školy Karla Engliše v Brně a Marka Tichého z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V kategorii Strojírenství, ICT a přírodní vědy se nejlépe umístila v úvodu popsaná práce Jany Malinovské z MU v Brně pod názvem Bluetooth SIM Extender (BTSe). Cenu za nejlepší středoškolskou práci si odnesly Kristýna Hladká a Nikola Gruntorádová za svoji práci o vývoji nové koncepce clonek pro scintilační detektor.

foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...