Zetor posiluje pozici na iráckém trhu. Letos do Iráku dodá více jak 200 traktorů

Brno, 8. března 2012 (MEDIAFAX) - Společnost Zetor Tractors pokračuje v plnění kontraktu na dodávku 1500 kusů traktorů na irácký trh v letech 2011 až 2013, letos jich plánuje dodat minimálně 200. Ve čtvrtek o tom informoval mediální zástupce společnosti Miroslav Toman. V roce 2011 dodala firma dealerským sítím do Iráku podle stanoveného plánu 70 kusů nového modelu traktoru Zetor Antar. Putovalo tam na testování i osm traktorů modelové řady Forterra a čtyři traktory řady Proxima. V roce 2012 Zetor plánuje dodat na tamní trh dalších nejméně 200 traktorů, z čehož se prvních 120 Antarů podařilo vyvézt už v průběhu ledna.

Zetor_podpis

"Irácký trh je pro nás i vzhledem k historickým kořenům spolupráce jedním z klíčových. Značka Zetor je zde vnímána velice kladně, v podstatě zdomácněla. O to jsou naše cíle dosažitelnější. V loňském roce se nám podařilo uzavřít spolupráci s finančně silnou společností, která působí na více trzích v regionu Blízkého východu. To je pro obchod v Iráku zásadní faktor," nastínil Yaman Yalcin, obchodní ředitel firmy.

Irácká zakázka pro Zetor znamenala v roce 2011 zatím necelá dvě procenta ročních prodejů. V letošním roce to už má ale být přes sedm procent a umístění v Top 10 trzích značky Zetor. "Plnění kontraktu jsme operativně přizpůsobili výrobní kapacity, což má sekundárně pozitivní vliv i na zaměstnanost společnosti Zetor. Na výrobu traktorů pro Irák je celoročně vyhrazeno 25 nových pracovních míst. Tyto zvýšené nároky se promítnou také u našich dodavatelů," doplnil výrobní ředitel Marián Lipovský.

V roce 2011 společnost expandovala i na další nové trhy, zejména do Afriky (Alžírsko, JAR, Súdán, Ghana), ale také do Asie (Gruzie). Navazuje se spolupráce s Kubánskou republikou, důležité jednání čeká zástupce společnosti také na Ukrajině a v Rusku, pro které Zetor plánuje vyrábět výkonově nejnižší traktory s motory od 50 koňských sil.

Irácký trh patřil mnoho let ke klíčovým trhům značky Zetor. V roce 1970 byla ve městě Iskanderyiah ležícím zhruba 40 kilometrů jihozápadně od Bagdádu vybudována montovna traktorů Zetor. Až do roku 1990 tam bylo sestaveno více než 80 000 traktorů. V následujících letech byla montovna zničena ve válce. Přestože je tak v současné době nejmladšímu traktoru Zetor vyrobenému v Iráku přes 20 let, stále jich nadále více než 20 000 aktivně pracuje a funguje.

Libor Popela, foto: Zetor Tractors

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...