ÚS potvrdil platnost pokuty 205 milionů pro Telefóniku za zneužití dominance

Brno, 16. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost firmy Telefónica, pokuta ve výši 205 milionů korun pro Český Telecom (nyní Telefónica C.R.), kterou jí v roce 2005 udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), tak platí. V pondělí to potvrdil vedoucí referátu ÚS Vlastimil Göttinger. "Soud stížnost odmítl. Podle verdiktu Ústavního soudu všechny předchozí soudy v této záležitosti nepostupovaly ústavně nepřijatelným způsobem," uvedl Göttinger.

mobil250

Český Telecom pokutu dostal v listopadu 2005 za zneužití dominance na trhu, tehdy to byla nejvyšší pokuta, kterou antimonopolní úřad uložil jednotlivé firmě. Podle ÚOHS tehdy operátor svými tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami bránil volnému přechodu svých zákazníků ke konkurenci. Problémové tarify zavedl od roku 2002, na jaře 2005 je ale zrušil.

Telefónica se v minulosti bránila tím, že její předchůdce nabízel tarif, který žádné volné minuty v rámci měsíčního paušálu neobsahoval. Ceny služeb navíc, podle firmy, reguloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle ÚOHS však ČTÚ určoval maximální ceny jen u některých tarifových balíčků. Ty, kterými měl Český Telecom porušit zákon, mezi nimi údajně nebyly.

Obří pokutu v roce 2006 firmě potvrdil i Krajský soud v Brně o tři roky později se na stranu ÚOHS přiklonil i Nejvyšší správní soud.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...