Skupina Zetor dosáhla za první tři kvartály roku 2011 zisku 80 milionů

Brno, 21. prosince 2011 - Skupina Zetor, tradiční český výrobce traktorové techniky, dosáhla za první tři čtvrtletí roku 2011 konsolidovaného hospodářského výsledku před zdaněním ve výši 80 miliónů korun. Během prvních devíti měsíců vyrobil Zetor 3 305 traktorů, plán pro rok 2011 je 4 465 kusů traktorů. Koncem roku 2011 uvádí Zetor světovou novinku – funkci automatické regulace zadního tříbodového závěsu HitchTronic.

zetor-forterra

V roce 2011 se společnost ZETOR TRACTORS a.s. postupně navracela na jednotlivých trzích na úroveň prodejů před vypuknutím krize v roce 2009. V některých zemích prodeje traktorů Zetor zaznamenaly zvýšení tržního podílu. Mezi takové země patří zejména domácí trh a Slovensko, dále pak např. Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko, Srbsko, Litva, Lotyšsko a Řecko. Největším obchodním úspěchem letošního roku pak bylo obnovení dodávek traktorů do Iráku na základě vítězství v tendru vyhlášeném iráckou vládou. Uzavřením kontraktu na 1 500 traktorů tak ZETOR TRACTORS a.s. navazuje na dlouhou tradici dodávek traktorů a komponentů na toto teritorium, které byly ukončeny v 90. letech v souvislosti s politickou situací v Iráku.

V letošním roce Zetor expandoval na nové trhy, a to zejména do afrických zemí (JAR, Súdán, Alžírsko) a Gruzie. Velmi slibně se začíná rozvíjet obchodní spolupráce s Kubou. K prodejním úspěchům v letošním roce přispěl mimo jiné i nový model traktorů Zetor Forterra 135 s velmi výkonným a zároveň úsporným motorem.

„Nastavili jsme veškeré náklady společnosti tak, aby byly v souladu s počty vyráběných traktorů a komponentů a upevnili jsme systém kontroly a vyhodnocování čerpání nákladů jednotlivých hospodářských středisek. Nejen tyto změny přispěly značnou měrou k dosažení pozitivních hospodářských výsledků, na které jsme navázali z předchozího roku,“ uvedl Marián Lipovský, zástupce výkonného ředitele a výrobní ředitel ZETOR TRACTORS a.s.

Za první tři čtvrtletí roku 2011 Zetor vyrobil celkem 3 305 traktorů. Do konce roku by se prodej měl dostat až na 4465 traktorů. Výhled prodeje na rok 2012 dle schváleného plánu je celkem 4640 traktorů (všechny údaje jsou uvedeny včetně traktorových komponentů).

V příštím roce představí ZETOR TRACTORS a.s. celou řadou novinek a inovací, které výrazně zvýší užitnou hodnotu traktorů Zetor pro jeho zákazníky. Jedná se např. o uvedení inovované řady traktorů Forterra, které budou vybaveny elektrohydraulickou reverzací (Power Shuttle) a zejména pak zavedení automatické regulace tříbodového závěsu HitchTronic, která umožní automatickou regulaci při orbě. S tímto novým prvkem přichází Zetor jako první na světě a zvyšuje tak počet světových prvenství v traktorové produkci, k nimž v minulosti patřily např. unifikace traktorových řad nebo regulační silová hydraulika Zetormatic.

Marián Lipovský komentuje funkci automatické regulace zadního tříbodového závěsu HitchTronic, která podstatně ulehčí a zefektivní práci všem zemědělcům. „Nová funkce automatické regulace zadního tříbodového závěsu HitchTronic spočívá v tom, že se traktor sám automaticky přizpůsobí podmínkám terénu, a práce pro traktoristy se stane výrazně jednoduší. Ideální je nejen pro zkušené řidiče traktorů, ale i pro úplné začátečníky,“ uvedl Lipovský.

„Závěr roku 2011 a taky počátek roku 2012 bude diametrálně odlišný od loňské situace, kdy jsme měli mírně prodlouženou celozávodní dovolenou. Na konci roku a ani na začátku nového roku nás žádná dovolená nečeká. Vzhledem ke zvýšeným požadavkům našich zákazníků, zejména výrazné zakázky pro Irák, ale i jiné trhy, budeme mít výrobu kapacitně naplněnou. Posledním výrobním dnem roku 2011 bude 27. prosinec a v následujících dnech do konce roku bude na jednotlivých provozech prováděna inventura. V roce 2012 plánujeme rozjezd výroby již od 2. ledna, a to na všech výrobních odděleních,“ dodává Lipovský.

„Práci koncem prosince berou zaměstnanci pozitivně, dobré výsledky jsou jejich další perspektiva. Své sváteční volno stráví v kruhu svých nejbližších,“ říká Alois Kazelle, předseda ZO OS-KOVO.

 

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...