Fotovoltaická konference v Brně se zaměří na energetickou soběstačnost

Brno, 10. prosince 2011 (MEDIAFAX) - V Brně se na začátku příštího týdne uskuteční v pořadí šestý ročník České fotovoltaické konference. Hlavním letošním tématem bude energetická soběstačnost na osobní, komunální a regionální úrovni. Dalšími významnými tématy budou synergické vazby s ostatními obnovitelnými zdroji, hybridní energetické systémy či občanská energetika. Se svými příspěvky vystoupí např. Martin Sedlák z Hnutí Duha, Petr Dvořák z VUT Brno a další odborníci jako Jiří Zilvar, Petr Kašík nebo Jaroslav Utíkal.

solarni-panel-fotovoltaika

"V současnosti lze očekávat pouze chabou formální podporu obnovitelných zdrojů ze strany státu. Zjednodušeně lze říci, že nastává éra fotovoltaiky bez podpory," konstatovala v pozvánce pořadatelská Česká agentura pro obnovitelné zdroje energie. "Vláda přitom nedokáže splnit všechny své sliby. Nemůže zároveň očekávat vysoké dividendy ČEZ a zároveň slibovat levnou elektřinu. Podle nově navržené legislativní úpravy může navíc Energetický regulační úřad nastavit jiný příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů pro velké a pro malé spotřebitele," stojí v materiálu.

Podle pořadatelů lze proto očekávat, že ceny elektřiny pro domácnosti vytrvale porostou, přičemž ceny fotovoltaických technologií vytrvale klesají. Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren tak podle pořadatelů budou brzy nižší než cena elektřiny pro domácnosti.

V pořadí 6. ročník České fotovoltaická konference se uskuteční 13. prosince 2011 v areálu stavební fakulty VUT Brno - Veveří. Sedmý ročník konference se bude konat 14. až 15. května 2012 v rámci Evropských dnů Slunce.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...