Brno získá od Biskupství sochy na Dominikánském náměstí výměnou za kamenný kříž

Brno, 6. září 2021 - Město Brno uzavřelo směnný obchod s Biskupstvím brněnským a Římskokatolickou duchovní správou. Jedná se o výměnu soch u kostela sv. Michala na Dominikánském náměstí a kříže nacházejícího se v zahradách Biskupství. Konkrétně se jedná o sochy sv. Cyrila a sv. Metoděje, které budou nově patřit statutárnímu městu Brnu.

brno panorama petrov

“Obrátilo se na nás Biskupství brněnské a Římskokatolická duchovní správa u kostela sv. Michala Brně s návrhem na směnu soch sv. Cyrila a sv. Metoděje z roku 1736 za sochu kamenného kříže v zahradě před domem na Petrově z roku 1799, který dosud patřil městu Brnu. Směnou zajistíme, aby poslední dvě neopravené sochy na Dominikánském náměstí byly opraveny na náklady města. Kříž zase zrekonstruuje Biskupství,” říká 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Sochy sv. Cyrila a Metoděje tvoří společně s dalšími osmi sochami lemujícími hranu rampy kostela sv. Michala v Brně významný barokní soubor drobné architektury Dominikánského náměstí. Osm soch vlastní statutární město Brno. Jedná se o sochy sv. Jana Křtitele, sv. Floriána, sv. Iva, sv. Vincence, sv. Aloise, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava a sv. Ludmily.

“Zajímavé je, jak se dostala socha kříže do zahrady Biskupství brněnského. Stalo se tak po druhé světové válce, když se budovala tramvajová trať z Nových sadů na Šilingrovo náměstí, čímž také došlo ke zrušení tehdejší křížové cesty, kterou zakončoval právě tento kříž. Tehdejší brněnský biskup se domluvil s jeřábníkem na stavbě, aby kříž přesunul do zahrady biskupství a od té doby tam kříž je, i když byl doposud v majetku města Brna.,” doplnil Hladík.

Na základě směny přejdou do majetku města také sochy sv. Cyrila a sv. Metoděje. Dojde tak ke sjednocení vlastnictví všech barokních soch ve veřejném prostoru před kostelem sv. Michala. Zároveň se také dořeší majetkové poměry kamenného kříže, který je dlouhodobě umístěn na pozemku v majetku Biskupství brněnského.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...