Gruzínská velvyslankyně navštívila Brno a otevřela zde konzulát

Brno, 16. června 2021 – Velvyslankyně Gruzie v České republice Mariam Rakviashvili navštívila Brno. Oficiální návštěva Její Excelence se konala ve dnech 14. a 15. června. Hlavním bodem programu paní velvyslankyně bylo slavnostní otevření Honorárního konzulátu v Brně na adrese Zelný trh 10.

Gruzínská velvyslankyně navštívila Brno a otevřela zde konzulát 600x400

Při této příležitosti přijal paní velvyslankyni hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a brněnská primátorka Markéta Vaňková. Jednání se za gruzínskou stranu účastnili také obchodní rada Micheil Chkhikvadze a honorární konzul Gruzie Ondřej Svoboda, za českou stranu potom členové Česko-gruzínské obchodní komory Daniel Mahovský, Emil Vařeka a Tomáš Psota. Na programu jednání bylo téma budoucí česko-gruzínské spolupráce.

Mariam Rakviashvili na magistrátě

Následovalo zmíněné otevření Honorárního konzulátu, kterého se účastnili také 2. náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný a náměstek hejtmana JMK Jan Zámečník. Po slavnostním přestřižení pásky se všichni hosté přesunuli na společenské setkání, jehož součástí bylo i vystoupení gruzínského souboru a degustace gruzínské kuchyně a vyhlášených vín.

raut 600x400

V úterý se paní velvyslankyně a její tým setkali s ředitelem pro vnější vztahy Veletrhů Brno Radoslavem Klepáčem. Následovalo setkání s podnikateli na Regionální hospodářské komoře Brno, které uvedl místopředseda RHK Brno Tomáš Kubala a ředitel RHK Brno Čeněk Absolon. Cílem setkání bylo navázat kontakty a prezentovat Gruzii a její ekonomický a obchodní potenciál na jedné straně a představit RHK a jednotlivé společnosti se zájmem o česko-gruzínskou spolupráci na straně druhé.

Mariam Rakviashvili nad brněnským Výstavištěm 600x400

Odpoledne se Její Excelence zúčastnila setkání se zástupci brněnských vysokých škol, jmenovitě prorektorem Vysokého učení technického v Brně Jiřím Hiršem, prorektorkou Mendelovy univerzity v Brně Martinou Lichovníkovou a prorektorem Masarykovy univerzity Martinem Kvizdou. Hlavním tématem setkání byly možnosti budoucí spolupráce mezi brněnskými vysokými školami a gruzínskými univerzitami.

Mariam Rakviashvili na VUT

„Všem zúčastněným velice děkujeme a doufáme, že se brzy opět setkáme. Věříme, že díky těmto setkáním se bude česko-gruzínská spolupráce úspěšně dále rozvíjet,“ uvedl Daniel Mahovský z Česko-gruzínské obchodní komory.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...