Tramvajová zastávka Grohova bude nově bezbariérová

Brno, 4. června 2020 – Tramvajová zastávka na ulici Grohova má projít rekonstrukcí za 3,8 milionu korun a bude nově bezbariérová. „Výstavba bezbariérové zastávky a jejího okolí zajistí vyšší bezpečnost pěším v provozu. Díky tomu dojde k výraznému zkvalitnění přístupu osob s omezenou schopností pohybu na zastávkové ostrůvky,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

vozickar vozicek

U přechodu pro chodce v místě vozovky bude nově vytvořen ochranný ostrůvek, na nějž bude navazovat přístupová rampa k nástupním místům. Tímto způsobem bude vytvořen nový přístup k zastávkám MHD. Vybudováním ochranného ostrůvku zároveň vznikne bezpečný prostor uprostřed komunikace, který rozdělí přecházení přes přechod pro chodce na dvě fáze.

„Pomocí kasselských obrubníků se zvýší výška nástupní hrany nad temeno kolejnice. V místě nástupiště, ochranného ostrůvku i v místě přístupu na zastávky budou doplněny prvky pro nevidomé a slabozraké. Základními použitými prvky budou kontrastní, signální a varovné pásy a vodicí pásy přechodu,“ vysvětlil radní města Brna Petr Kratochvíl.

Vzhledem k tomu, že se zastávky nacházejí daleko od přechodu pro chodce se světelnou signalizací, jsou úpravy velmi přínosné také pro přecházení přes komunikaci, které bude značně bezpečnější. Největším přínosem ovšem bude přístupnost této zastávky pro osoby s pohybovým, zrakovým, sluchovým a mentálním postižením a osoby pokročilého věku.

„Těší mě, že spolupráce s Poradním sborem Rady města Brna pro bezbariérové Brno přináší své ovoce. Přístup zastávek Grohova na ulici Veveří bude stavebně upraven tak, aby splňoval veškeré podmínky umožňující bezbariérové užívání. Po rekonstrukci se stane zastávka přístupnou a bezpečnou pro maminky s kočárky a pro osoby s hendikepem,“ upozornil první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.  


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...