Šilingrovo náměstí obsadily bronzové plastiky žraloků

Brno, 21. března 2019 – Již potřetí se v komorně městském prostoru Šilingrova náměstí představuje sochař Michal Gabriel, tentokrát souborem plastik Žraloci, který vznikal mezi léty 2013 až 2016. Žraloci jsou dovršením Gabrielovy predátorské série, zároveň se jedná o třetí prezentaci sochařské tvorby v rámci Galerie Šilingrák, která vznikla z podnětu městské části Brno-střed. Sousoší na místě zůstane minimálně do konce roku 2019.

Zraloci silingrak

Sochy bronzových žraloků jsou vytvořeny podle modelů, které autor odlil do pryskyřice a strukturu povrchu vytvořil ze skořápek vlašských ořechů v letech 2013–2014. „Šilingrovo náměstí se stalo výstavní síní pro širokou veřejnost, sochy Michala Gabriela jsou motivem mnoha fotografií dětí i dospělých, Brňanů i turistů. Veřejné prostory by přesně k těmto účelům měly sloužit a v centru Brna se to samozřejmě nabízí. Vidím zde veliký potenciál, veřejné galerie by mohly vzniknout na více místech, a nejen z popudu radnice,“ uvedl Vojtěch Mencl, starosta městské části Brno-střed.

„Sochy jsem plánoval v kompletním pětičlenném sousoší vystavit v krajině golfového hřiště nebo parku, Žraloci mají v krajině plout těsně nad trávou. Zatím ale k takové instalaci nedošlo. Každá z těchto soch totiž stejně jako je tomu v případě smečky šelem nebo hejna ptáků funguje a působí zcela samostatně. Navíc stále nebyla pětice kompletní, ale právě pro tuto příležitost jsem se rozhodl k dokončení a shromáždění celého sousoší do kompletní pětičlenné skupiny. Výstava na Šilingráku je tedy na rozdíl od předchozích dvou sousoší první premiérou a představením celé skupiny. Sám jsem velmi zvědavý, jak budou v celé skupině působit,“ řekl autor sousoší Michal Gabriel.

„Tvarově mám samozřejmě dost přesnou představu, kterou jsem vám i dokázal ve 3D modelu velmi realisticky přiblížit. Přesto vím, že u soch působí materiál i kontext s okolním prostředím a nakonec i energie uložená do každé z těchto soch, tedy zcela nepřenosné a jinak nepředatelné informace vždy spojené s osobní zkušeností, a to nejen zrakovou. Jak jsem již dvakrát zažil, i hmat hrál velkou roli při setkávání soch s lidmi. Na sochách se to podepsalo v dobrém dokonalou a ničím nenapodobitelnou patinou. Hlazená a leštěná místa soch pohyby a oděvy mnoha dětí dotáhla povrch soch téměř k dokonalosti,“ dodal Gabriel.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...