Úřady v Brně začínají organizovat substituční léčbu pro 450 narkomanů

Brno, 3. října 2012 (MEDIAFAX) - Jihomoravské úřady začnou organizovat substituční terapii methadonem pro lidi závislé na heroinu. V Brně na Cejlu a v okolí Bratislavské ulicie žije totiž 450 lidí, kteří se již bez nejtvrdší drogy nedokážou obejít. Úřady přiznávají, že vnik drogového ghetta v centru Brně je vážný a výbušný problém.

Drogy-heroin-jehla-do-zily

"Chceme snížit počet závislých na heroinu v brněnském Bronxu nejméně o třetinu, " řekl ve středu člen pracovní skupiny prevence kriminality na krajském úřadu Zdeněk Dufek (ČSSD). Jihomoravský kraj proto podle něj zřídí terapeutické centrum, kde se bude podílet nejen na substituční methadonové terapii, ale společně se sdružením Podané ruce i na práci s jednotlivými závislými klienty, rodinami a osvětě v místních školách.

Na protidrogový projekt dá krajský úřad 400 tisíc korun. Přispět podle Dufka slíbilo i ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví. "Peníze se naopak zdáhá vydat město Brno, v rozpočtu na něj údajně nemá peníze," řekl Dufek s tím, že radnice místní části Brno-sever však poskytne terapeutům alespoň jednu ze svých nepotřebných budov.

Rostoucí počet narkomanů v brněnském Bronxu přestavuje v současné době tikající bombu. Předseda sdružení Podané ruce Pavel Novák v této souvislosti agentuře Mediafax řekl, že počet drogově závislých lidí tam za posledních pár let vzrostl o 20 procent.

Úředníci a terénní pracovníci popsali v Brně dvacet lokalit, kde žijí chudí nebo sociálně nepřizpůsobiví lidé - jsou zejména v centru, Králově Poli a Židenicích, žijí v nich zhruba dvě procenta obyvatel města. Narkomani užívající heroin se soustřeďují zejména na Cejlu a v Bratislavské a Francouzské ulici - odborníci z kontaktního centra Podané ruce jich tam napočítali 450. Na heroinu žije v centru Brna i 23 dětí a 21 prostitutek. Podle průzkumu terénních pracovníků v celém Brně užívá nejtvrdší drogu 921 lidí. Na narkomany se ve vyloučených lokalitách nabaluje prostituce, závislosti na automatech a kriminalita.

Gram heroinu stojí v Brně na černém trhu tisíc korun. Na dávky drogy potřebuje závislý vydělat měsíčně nejméně třicet tisíc korun. Narkomani ale žijí na sociální podpoře, peníze na heroin si proto obstarávají krádežemi nebo loupežemi. "Jeden klient musí nakrást za měsíc věci za zhruba šedesát tisíc korun, věci totiž prodává pod cenou, zhruba za polovinu jejich hodnoty," uvedl Novák.

Za rok pak podle statistik občanského sdružení nakrade průměrný narkoman věci za sedm set tisíc korun. Necelých pět set brněnských narkomanů nakrade během roku věci za 350 milionů korun.

Brněnský kriminalista Pavel Houba, který vede tým specializující se na drogy, uvedená čísla zpochybnil. Řekl, že podle policejních statistik z centra Brna budou škody způsobené narkomany zřejmě menší. "Otázkou je, jak odlišit trestné činy související s drogami a zločiny s jinou motivací," řekl.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...