DPMB plánuje v podzimním období zvýšené kontroly nočních jízd

Brno, 26. září 2012 (MEDIAFAX) - Zvýšený počet nočních kontrol plánuje na podzimní období Dopravní podnik města Brna (DPMB). Vzhledem k začátku vysokoškolského roku se do Brna vrátilo zhruba 80 tisíc studentů, informovala ve středu mluvčí DPMB Linda Škrancová. Podle slov ředitele DPMB Miloše Havránka chce podnik snížit počet neplatících cestujících.

tramvaj-v-noci-krystof-turek

Noční kontroly revizorů organizuje DPMB od roku 2007 ve spolupráci s policisty. "V nočních rozjezdech mnoho cestujících jezdilo bez jízdenky," uvedla Škrancová. "Každé noční akce se účastní 14 strážníků. Důvodů je hned několik. Hlídají pořádek, chrání revizory a zjišťují totožnost," řekl náměstek ředitele Městské policie Brno Karel Krainer.

Podle mluvčí právě v nadcházejícím období budou věnovat revizoři zvýšenou pozornost, a to i v noci. "Během posledních let údaje prokázaly, že se zvýšenými počty kontrol klesl počet černých pasažérů," řekla mluvčí.

V začínajícím roce 2007 podléhalo kontrole 30 vozů a procento nezjištěných platičů se přiblížilo k hranici 30 procent, přičemž z 2 770 kontrolovaných lidí neplatilo 780. Letos DPMB zkontroloval v 63 vozech celkem 4 460 cestujících, přičemž 513 z nich neplatilo, což je 11,5 procent.

Loni měl podnik 78 tisíc neplatičů. Na pokutách vybral 50 milionů korun, což zahrnovalo i některé vymožené pohledávky z minulých let. "V případě černé jízdy pokuta činí tisíc korun. V případě úhrady na místě se může snížit na 700 korun," sdělil vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl. Jak dodal, rekordmanem je muž, který nasbíral již 400 pokut.

Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...