Brno opravilo proslulou Zemanovu kavárnu a cukrárnu na Josefské

Brno, 12. ledna 2012 - Celkem 3,1 milionu stála Brno oprava nejdéle fungující kavárny ve městě. Rekonstrukce Zemanovy kavárny trvala čtyři měsíce, informoval ve čtvrtek mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Město za dozoru Národního památkového ústavu opravilo záhony okolo budovy a celou fasádu Zemanovy kavárny a cukrárny na Josefské 4. "Od roku 1936 je nejdéle fungující kavárnou ve městě. Dům se nachází v historické části a je evidovaný jako nemovitá kulturní památka. Patří mezi významné objekty meziválečné architektury," uvedl Žára.

zeman_cukrarna

Mezi nejcennější části objektu patří výrazné uliční výkladce a interiéry. Oprava trvala od loňského září do prosince. Během ní dostala budova nové vstupní dveře, uskutečnila se výměna výkladců v jednom patře a ve druhém výměna oken. Název Zemanova kavárna nese podle současného provozovatele Adolfa Zemana, který v ní pracuje už 63 let (2011). Projekt nájemného domu s cukrárnou byl určen pro stavitele Sedláčka, proto se vžil název Sedláčkova kavárna a cukrárna.

Lenka Horáková, foto: kavovnik.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...