Nejvyšší soud v Brně se bude zabývat dovoláním žhářů z Vítkova

Brno, 29. července 2011 (MEDIAFAX) - Čtveřice žhářů z Vítkova, která v dubnu 2009 hodila zápalné láhve do domu s romskou rodinou, podala dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Informoval o tom mluvčí NS Petr Knötig.

Kladivo

"Dovolání čtyř osob k nám bylo podáno ve středu odpoledne. Bližší informace nebudeme zatím sdělovat," uvedl Knötig.

Krajský soud v Ostravě vyměřil loni v říjnu Ivo Müllerovi, Davidu Vaculíkovi a Jaromíru Lukešovi trest 22 let za mřížemi, Václav Cojocaru odešel od soudu s dvacetiletým trestem. Vrchní soud v Olomouci v březnu snížil Müllerovi trest o dva roky, obhájci však s rozsudkem nesouhlasili. Právník Davida Vaculíka Petr Kausta hovořil dokonce o ústavní stížnosti.

Ta by se měla týkat procesních chyb, které podle Kausty řízení mělo. "Především se týká námitky, že krajský soud zasedal v pětičlenném, nikoli tříčlenném složení. Odůvodnění, že to vyplývalo z protokolu, nemůže obstát, protože protokol byl vyhotoven až několik desítek dní po mé námitce. Proto je podle mě řízení neprocesní, a kdybychom tyto námitky nevnímali, pak by byla listina základních lidských práv cárem papíru,“ řekl už dříve obhájce. „Teprve u vrchního soudu jsme slyšeli řádné odůvodnění rozsudku. A je nepřípustné, aby vrchní soud odůvodňoval některý věci za krajský soud," namítal Kausta.

Jasno o dovolání měl také Lukešův obhájce Pavel Pěnkava. "Trvám na tom, že nebyla správně zvolena právní kvalifikace. Nemohu se ubránit pocitu, že soudy tímto rozhodnutím nově definovaly pojem vraždy a posunuly jej do roviny, který pro mě není akceptovatelný," vysvětlil v minulosti Pěnkava.

Všichni čtyři obžalovaní chtěli jako příslušníci extrémistické skupiny zviditelnit ultrapravicová hnutí provedením větší akce před výročím narození Adolfa Hitlera. Akci si předem naplánovali a 18. dubna 2009 krátce před půlnocí přijeli do Vítkova na Opavsku. Se zamaskovanými obličeji a připravenými zápalnými lahvemi se vydali k domu, který vytipoval obžalovaný Lukeš. Věděli, že v domě bydlí početná romská rodina s malými dětmi.

U domu se obžalovaní Vaculík, Müller a Cojocaru postavili každý k jednomu z oken domu, zapálili knoty zápalných lahví a vhodili je dovnitř. Poté z místa odjeli automobilem, který řídil Lukeš. Zápalné lahve způsobily požár v celém domě, který zcela shořel. Při požáru se popálili tři lidé, nejvíce však tehdy dvouletá Natálka, která utrpěla vážně popálení druhého až třetího stupně na 77 procentech těla, přišla o tři prsty a bude mít doživotní následky.

Lenka Horáková, Ivana Šlapalová

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...