Nemocnice u svaté Anny slaví 225 let

Brno, 25. července 2011 (MEDIAFAX) - Nemocnice u svaté Anny v Brně slaví letos 225 let svého trvání. Výročí si lékaři a veřejnost připomenou v úterý při neformálním svatoanenském odpoledni v areálu kliniky v Pekařské ulici, řekla v pondělí mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

nemocnice

Špitál u svaté Anny přikázal zřídit dekretem císař Josef II. Dne 2. ledna 1786 pak monarchie otevřela v Pekařské ulici Císařsko-královský zaopatřovací ústav. Měl šest oddělení – chirurgické, porodnici, nalezinec, sirotčinec a ústav pomatených. Postupně pak úřady nechaly v zahradě přistavit dva dřevěné domky, jeden pro onemocnělé černými neštovicemi a druhý pro marody se vzteklinou.

Ústav od počátku podporovaly Moravské stavy, další peníze přicházely ze zemských a zabraných fondů zrušených klášterů. Bez zajímavosti není, že už tehdy nemocní za péči platili, a to podle toho, k jaké třídě patřili a jakou péči dostávali. "Pacienti první třídy měli samostatný pokoj za poplatek 45 krejcarů denně, druhotřídní nemocní byli na pokoji dva za 24 krejcarů denně," řekla Urbánková s tím, že platit nemuseli jen nejchudší pacienti čtvrté třídy.

Ze zaopatřovacího ústavu se během let vyvinul Zemský ústav, v souvislosti se založením Masarykovy univerzity se po roce 1919 stal špitál nemocnicí specializovanou mimo jiné na výuku zdravotníků. V současnosti má Fakultní nemocnice u svaté Anny 30 klinik s téměř 1000 lůžky, všechna odborná pracoviště vedou vysoce kvalifikovaní odborníci. V areálu v Pekařské ulici se vzdělávají budoucí lékaři, sestry, nebo biomedicínští inženýři. U svaté Anny v současné době pracuje 2500 lidí, čímž se nemocnice řadí k největším zaměstnavatelům v Jihomoravském kraji.

Jeden z nejstarších brněnských špitálů se během doby proměnil v respektované zdravotnické zařízení. Do budoucna má podle Urbánkové ambici stát se léčebným a výzkumným centrem špičkové evropské úrovně. "Součástí nemocnice se stalo Mezinárodní centrum klinického výzkumu, které bude mít zásadní vliv na zvyšování kvality lékařské péče zejména v oblastech léčby kardioaskulárních a neurologických onemocnění," připomněla mluvčí kliniky. Dodala, že díky vědeckým laboratořím chtějí lékaři spolu s vědci v Brně podstatně urychlit vývoj nových léčebných a diagnostických strategií, technologií a léčiv - mělo by jim to jít údajně až o polovinu rychleji než v okolním světě.

Na výzkumu a vývoji se bude podle Urbánkové podílet téměř 150 vědců a výzkumných pracovníků nejen z Česka, ale i z dalších zemí EU a severní Ameriky. "Vedoucími pracovníky vědeckých programů se stanou přední odborníci prestižní americké Mayo Clinic, University College z Londýna a univerzit z Minnesoty, Alabamy a Gdaňsku," nastínila budoucnost kliniky její mluvčí.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...