Významné brněnské osobnosti převezmou Ceny města Brna

Brno, 23. ledna 2011 - Na základě nominací a poté, co došlo ke schválení zastupiteli města, předá primátor Roman Onderka 13 laureátům Ceny města Brna pro rok 2010. Slavnostní večer se uskuteční 25. ledna ve Sněmovním sále na Nové radnici.
V kategorii Hospodářský rozvoj bude cena udělena Karlu Raisovi, rektorovi Vysokého učení technického v Brně. Je členem několika vědeckých rad na vysokých školách v České i Slovenské republice a autorem řady monografií, vědeckých a odborných článků a skript.

Brno

V oblasti Přírodní vědy byl za svůj přínos navržen chirurg Jan Černý, který se zasloužil o zásadní rozvoj brněnské medicíny v chirurgických a transplantačních oborech, které povznesl na mezinárodně srovnatelnou úroveň.

Historik umění Pavel Zatloukal převezme cenu v oblasti Společenské vědy. Jeho práce zásadním způsobem přispěly k poznání vývoje města Brna nejen v oblasti dějin architektury.

Další kategorií je Architektura a urbanismus. V ní obdrží cenu historik umění Iloš Crhonek. Vytvořil základ sbírky, která nemá v naší zemi obdoby a vrací české kultuře hodnoty, jež jsou projevem svobodné individuální tvořivosti.

Bývalý ředitel Design centra Karel Kobosil převezme cenu v oblasti Užité umění. Za 16 let, kdy byl jeho ředitelem, díky svým organizačním a odborným kvalitám vybudoval v Brně instituci s vysokou domácí i mezinárodní úrovní a prestiží.

Miloš Vlček je nominován na Cenu města Brna v kategorii Výtvarné umění. Mezi jeho nejznámější práce patří zachráněný gotický oltář v Levoči. Vytvořil také portréty řady významných osobností – např. Jana Skácela, Jana Zahradníčka nebo  Alfonse Muchy.
V oblasti Hudba převezme cenu Jiří Beneš. Za jedenašedesát let své dosavadní veřejné činnosti se do brněnského hudebního života zapsal jako výkonný umělec, hudební publicista, dramaturg, pedagog a moderátor.

Dalším oceněným se stane spisovatel, dramatik a politik Milan Uhde, a to za literární činnost. S rodným Brnem je celý život silně spjat a dodnes patří mezi výrazné osobnosti  kulturního a společenského života.

Mim, herec, režisér a dramatik Boleslav Polívka obdrží Cenu města Brna v oblasti Dramatické umění. Jeho herecká činnost, která se vždy vyznačovala vrcholnou profesionalitou, svérázným humorem a často i odvážnou satirou, proslavila Brno a jižní Moravu nejen doma, ale i v zahraničí.

Cenu za celoživotní angažmá v oblasti sportu převezme bývalý československý  hokejový brankář a současný trenér brankářů extraligové Komety Vladimír Nadrchal. Na konci 50. a v  60. letech osmkrát startoval na mistrovství světa a třikrát na olympijských hrách. Celkem si na svoje konto připsal 65 reprezentačních startů.

Nominace byla udělena také v oblasti žurnalistiky. Cenu v této kategorii převezme rozhlasová redaktorka Olga Jeřábková. V komentářích, reportážích a rozhovorech po celých 25 let reflektuje a propaguje aktuální kulturní život Brna i jeho historické kořeny.
Držitelem ceny za výchovu a vzdělávání se stane Vladimír Smékal. Patří k zakladatelům moderní české psychologie, o níž pravidelně přednáší na českých vysokých školách a také v zahraničí. Tradičně je na Nové radnici udělována rovněž Cena města Brna v oblasti mezinárodní spolupráce. Tentokrát se jejím držitelem stane profesor Ladislav Novák. Po roce 1989 nabídl Lékařské fakultě Masarykovy univerzity pomoc při zajišťování spolupráce s medicínskými univerzitními centry v Dallasu a získávání finanční podpory od krajanských spolků v Texasu.

Průběh slavnostního večera udílení Cen města Brna pro rok 2010 bude 25. ledna od 18.30 hodin vysílán v on-line přenosu na webových stránkách statutárního města Brna.

(MMB)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...